Bevándorlás: „Kirabolnak egy szatyor kajáért”

Bevándorlás: „Kirabolnak egy szatyor kajáért”

Belföldön és külföldön egyaránt komoly terhet jelent a kamionosok számára a megnövekedett bevándorlás. Nemcsak a járműre másznak fel a migránsok, de már az árut is elviszik, és egyre sűrűbben a sofőrt is megtámadják. Tapasztalatok Calais-ból.

Egyre többen érkeznek illegálisan az öreg kontinensre. A jelenség nemcsak az Európai Unió keleti végei számára nehezíti meg az életet, a nyugatibb tájakon is komoly problémát jelent, főleg azokban a kikötőkben, ahol át lehet jutni Európából Nagy-Britanniába. Ezek közül is a legterheltebb a Calais–Dover átkelő, ahol a hajókon kívül vonatra szállva is el lehet érni a szigetországba. Ezt a lehetőséget napi szinten használják ki a bevándorlók, noha ők gyalog vágnak neki a Csalagútnak, ezzel hatalmas fennakadásokat okozva.

Több ezer emberről beszélünk, akik jobb híján már a kikötőváros elhagyottabb részeit is ellepték, ezzel komoly kihívások elé állítva nemcsak a hatóságokat, de a település lakóit is. De van még egy réteg, akik számára napi szintű küzdelmet jelent a migráció, különösen most, hogy a helyzet ennyire elharapódzott: a szállítmányozással foglalkozók.

Régebben itthon nem volt ilyen

Ez a jelenség azóta létezik, mióta Magyarország, illetve a környező országok európai uniós tagok lettek – mondta el érdeklődésünkre a migrációról egy hazai fuvarozóvállalat kamionsofőrje, akit hívjunk most Botondnak, valódi nevét nem árulhatjuk el. Ő is rámutat: ilyen hatalmas méreteket csak az utóbbi időben öltött a bevándorlás. Ezzel a néhány nappal ezelőtt történtekre utalt, mikor Hegyeshalom közelében egy feltehetőleg szíriai férfi esett le egy kamion alvázáról, majd a jármű egyik kereke alá került. Ilyen régebben itthon nem volt jellemző – fogalmazott nyilatkozónk.

A sofőr úgy véli, a helyzet túlnőtt az embercsempészettel foglalkozó bűnszervezeteken, ugyanis tömegével érkeznek Koszovóból, Ukrajnából és a Közel-Keletről olyanok, akiket nem a bűnözők hoznak el – bizonyos összeg fejében – idáig, majd tesznek fel olyan kelet-európai rendszámú kamionra, amelyről csak sejteni lehet, hogy nyugatra megy. Mostanság a migránsok már maguktól, mindenféle segítség nélkül próbálnak eljutni Európa távolabbi felébe.

Ki lehet cselezni őket

Ahogy Botond meséli, a migránsok általában a fülke és a vontató közé másznak fel, ahol megvágják a ponyvát, így jutnak be a raktérbe. A kamionosok különböző trükkökkel próbálják elriasztani a potyautasokat: az autópályán nem a nyugat felé vezető oldali pihenőben állnak meg, hanem megfordulnak, vagy egy Nagy-Britanniából visszafelé szóló hajójegyen írják át a dátumot és teszik a szélvédő mögé jól látható helyre. Ha pedig már a „fedélzeten” vannak a migránsok, akkor például a rakodótérben lehet addig csökkenteni a hőmérsékletet, míg az emberek maguktól leszállnak. Persze csak ha hűtött kamionról van szó.

„Eddig elég volt az is, hogy 120-130 kilométerre a kikötők alatt már nem álltunk meg még tankolni sem, mert a benzinkutak tetejéről másztak be sokszor” – meséli a sofőr az Angliába tartó fuvarokkal kapcsolatban, majd sietve hozzáteszi, hogy manapság viszont már ez sem megoldás, ugyanis nem lehet nem megállni például Calais felé sem, az autópályán való félnapos araszolás miatt. A bevándorlók ekkor tömegével kapaszkodnak fel az alvázra és a tengelyekre, másznak be a rakterekbe, ha nem férnek be, lepakolják az árut, illetve előszeretettel elbújnak a sok kamion alján megtalálható raklaptartó ládába is. Ha nem férnek be, kirámolják a raklapokat. Tanulnak egymástól, kinyitják egymásnak a rakodótér ajtaját, majd becsukják egymás után – mondja el Botond.

Facebookon segítik egymást a szakmabeliek

Hírdetés

Már több szakmai csoport is van a közösségi oldalakon, ahol egymás után érkeznek a beszámolók, a képek és a videók az átkelőknél tapasztalható helyzetről. Az egyik legnagyobbat megnézve valóban az a helyzet, hogy óránként érdeklődik valaki Calais-ról vagy Doverről, a válaszok pedig tartalmilag egytől egyig ugyanazok: több, akár 10-12 órás várakozásról számolnak be a kikötő alatt veszteglők. „Kb. másfél órája értem Calais-ba, azóta állunk, azt mondták, kb. 10 óra várakozás van.” „Calais-nál az Eurotunnel újra elesett.”, „7.30-kor értem oda, 20 perc arasz a parkolóig, […] 12.15 indulás, 13.25 becsekkolás és 16.05-re vett fel. Hogy az mikor megy…?” Íme, néhány a bejegyzések közül. Olyan is akad, aki jobb híján viccel próbálja elvenni a helyzet élét: „A beduinok közt vannak ufo-k, és teleportálnak. Ezért jutnak hamar Calais-ba. Ott pedig osztódással szaporodnak, ezért vannak sokan.”

Július 8-ai életkép a Calais-ba vezető útról Fotó: Facebook

A kikötővárosnál tapasztalható torlódásról Botond elmondja, azt csak részben okozzák az – elsősorban afrikai – illegális bevándorlók, akik miatt több, a Csalagúton közlekedő vonat is kimarad, mivel gyalog vágnak neki az ötven kilométeres távnak. A probléma másik forrása az időről időre beszüntetett munka a hajóstársaságoknál.

Külön kérik a sofőrök az átvizsgálást

A francia oldalon csak szúrópróbaszerű ellenőrzés van, de sok sofőr önszántából veti alá magát a vizsgálatnak. Sőt ha látta, hogy bemásztak a raktérbe, előre jelzi is a hivatalos szerveknek, mert ha a brit oldalon derül ki, hogy autóján migránsok tartózkodnak, előzetes letartóztatás alá helyezik, járművét lefoglalják, illetve több mint ezer font bírság kifizetésére kötelezik – bevándorlónként.

A vizsgálatnak több fázisa van. Először röntgennel világítják át az autót, majd egy az orvosi EKG-berendezéséhez hasonló elven működő eszközzel is ellenőrzik a kocsit. Ezt a kamionosok csak „szívdobbanás vizsgálatnak” nevezik, ugyanis az eljárás képes megmutatni, hogy – Botond szavaival élve – „hány szív dobog a raktérben”. Végül esetenként még keresőkutyát is bevetnek a hatóságok.

A kamionos nem embercsempész

„Ezért még kamionos pénzt nem kapott” – hangoztatja a sofőr, utalva az elmúlt hónapban embercsempészet vádjával őrizetbe vett magyar kamionosra. Egy találó hasonlattal élve Botond úgy fogalmaz, ez olyan, mint amikor valaki egy megcímzett, bélyeggel ellátott borítékban felad egy füves cigarettát, majd a postást kézbesítés közben elkapják és ráfogják, hogy kábítószer-kereskedő. Egy sofőr számára külön tortúra, hogy a potyautasokat letessékelje a raktérből, pláne, hogy egymagának kell szembenéznie akár 10-20 másik emberrel. Ráadásul a kamionosok és a rendőrök együtt sincsenek annyian, mint a bevándorlók – teszi hozzá.

Már nem csak bevándorlásról van szó

Botond szerint az egyre sűrűbben, már-már napi szinten előforduló verekedések és késelések újabb hozadékai a migráció kérdésének. Leütnek, kirabolnak egy szatyor kajáért, ha jössz ki a boltból – meséli egy megtörtént esetről. Majd hozzáteszi: egyre többször előfordul, hogy a menekülők kinyitják a rakteret, de meg sem próbálnak bemászni, hanem zsebre vágják az apróbb árukat, amiket később pénzzé tehetnek.

Ahogy az alábbi videón is látható, egy migráns a vezetőfülkébe mászik be, ahol nyilvánvalóan nem tud átszökni Nagy-Britanniába. Már nemcsak a La Manche-on akarnak átjutni, pénzre is szükségük van.

Arra a kérdésre, hogy elriasztja-e a kamionosokat a jelenlegi helyzet és az őket érő atrocitások, a sofőr elmondja, bár ismer olyat, aki ezért otthagyja jelenlegi munkaadóját, de meglepő módon egyáltalán nem tömeges jelenség a munkahelyváltás.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »