Bevándorlás: Fico hazánkkal példálózott

Bevándorlás: Fico hazánkkal példálózott

A bevándorlók okozta probléma kiéleződött, mert a nagy országok a kicsik kárára próbálják rendezni azt – jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő csütörtökön Pozsonyban, azelőtt, hogy elutazott a Európai Tanács (ET) ülésére Brüsszelbe.

A szlovák kormányfő kijelentéséről, amelyet a pozsonyi törvényhozás európai ügyekkel foglalkozó bizottságának ülésén tett, a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség számolt be. Robert Fico a parlamenti bizottság ülésén azt mondta: az Európai Unió (EU) „nagy” tagországai úgy tartják, „miért kellene az összes menekültnek náluk kikötnie”, ha megosztozhatnak rajtuk a „kis” országokkal is. „Amíg a menekültek Magyarországra és Máltára özönlöttek, ki nyitotta meg a kötelező kvóták ügyét?” – tette fel a kérdést a szlovák miniszterelnök. Hozzátette: amikor a kis országokat sújtotta ez a probléma, akkor az senkit sem érdekelt. „Amikor azonban a nagy országok érdekei kerülnek veszélybe, akkor azonnal hangosan azt vetik a szemünkre, hogy mi nem akarjuk ezeket a szerencsétleneket befogadni” – jegyezte meg Fico.

A szlovák miniszterelnök, utalva arra, hogy a pozsonyi törvényhozás szerdán elfogadott egy az EU által szorgalmazott, a migránsok kötelező kvóták alapján történő újraelosztását bevezető jogszabályt elutasító határozatot, rámutatott: erős mandátummal indul Brüsszelbe, hogy elutasítsa a kvótákat. Kifejtette: amennyiben a kvótákat az Európai Bizottság mégis elfogadja, akkor népszavazáson fogják kikérni az ország lakosságának véleményét a kérdésről. „Amennyiben (a népszavazáson) elutasítják a kvótákat, el tudom képzelni, hogy a kormány máshogy (más hangnemben) fog tárgyalni az Európai Bizottsággal” – hangsúlyozta Robert Fico.

Szijjártó továbbra is a dublini rendeletet magyarázza

Hírdetés

Az uniós tagállamok közül jelenleg Magyarországra érkezik a legtöbb illegális bevándorló, ezért az ország elvárja az európai szolidaritást, az EU segítségét az ügyben – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az M1 műsorában.

A tárcavezető kiemelte: elfogadhatatlan és érthetetlen, hogy miközben ide jön a legtöbb illegális bevándorló, a legnagyobb figyelem még mindig a Földközi-tengeren át érkezőkre jut. Itt lenne az ideje, hogy az unió végre komolyan vegye a helyzetet, mert bár Magyarország eddig is igyekezett felhívni a figyelmet a nyugat-balkáni útvonal jelentőségére, az EU eddig nem tett érdemi lépéseket – közölte. Hozzátette: ezért javasolta, hogy ősszel Budapesten konferenciát rendezzenek az ügyben.

Nincs akadálya a menekültkvóták elfogadásának?

Csütörtökön tartanak csúcstalálkozót európai uniós kormány- és államfők, ahol a fő téma várhatóan a bevándorlási kvótarendszer lesz. Mint megírtuk, a Le Monde szerint nem látszik olyan komoly ellenállás, ami megakadályozhatná a tervezet elfogadását. Pedig Szlovákia még parlamenti határozatot is elfogadott a menekültkvóták ellen, Robert Fico kormányfő pedig még a Globsec fórum előtt egyeztetett David Cameronnal, majd közösen álltak ki a menekültkvóták ellen.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »