Bevallottan zsidó lapnak adott interjút Vona – "Ha ki tudjuk nyújtani a kezünket egymás felé…"

Bevallottan zsidó lapnak adott interjút Vona – "Ha ki tudjuk nyújtani a kezünket egymás felé…"

Szívélyes, sőt baráti hangot ütött meg Vona Gábor abban az interjúban, amelyet a nagy múltú amerikai zsidó lapnak, a Forwardnak adott. Ez volt az első alkalom a cikk szerint, hogy a Jobbik elnöke egy zsidó médiumnak nyilatkozott. (Leszámítva persze a jórészt zsidó kézben lévő hazai orgánumokat – a szerk.)

Új arcát mutatja Vona Gábor, aki 2010-ben még gárdamellényben jelent meg első napján a parlamentben, és korábban azt is kijelentette, lemond, ha kiderülne róla, hogy zsidó származású – írja a Forward. (Ezt a Kuruc.infónak tett kijelentését amúgy kétszer is megismételte és megerősítette idén januárban (lásd itt és itt) – a szerk.)

Vona szerint a magyarországi zsidók "olyan súlyos traumát szenvedtek, ami megnehezíti az együttműködést", de ez megváltozhat, talán még az ő életében, vagy az aktív életszakaszukba érő fiatal zsidókkal, akik ezután lépnek felelős pozíciókba. "Ha ki tudjuk nyújtani a kezünket egymás felé, és meg tudjuk érteni egymást, talán új fejezetet nyithatunk" – közölte.

Arról is biztosította az ismert New York-i lap munkatársát a budapesti irodájában, hogy ha a Jobbik kerül hatalomra, a magyarországi zsidó közösség változatlanul folytathatja eddigi életét. "Nem akarunk konfliktust a zsidó közösséggel" – tette hozzá.

"Kritikával illetjük a cionizmus bizonyos elemeit, de én soha nem kérdőjeleztem meg Izrael létezését [értsd: létezési jogát – a ford.]. Álláspontunk szerint két ország létezik: Izrael és Palesztina" – mondta.  

Azt is kiemelte a párt jelenlegi toleranciájának példájaként, hogy Jakab Péter, a párt szóvivője gyakorló katolikus, azonban zsidó származású, akinek a nagyszülei "túlélték a holokausztot".

Hírdetés

Beszélt a Jobbik új belső irányvonaláról is az antiszemitizmus terén: "Az elmúlt két vagy három évben világossá tettem, hogy a pártban nincs helye rasszizmusnak vagy antiszemitizmusnak. Már szankciókat is hoztunk antiszemita megnyilvánulás miatt" – és itt megemlítette Kulcsár Gergely példáját: "Amikor egy képviselőtársam valami antiszemita dolgot írt… leküldtem, hogy vigyen virágot a folyóparti emlékműhöz."

A lap az új hangnemmel kapcsolatban megjegyzi, hogy az "antiszemitizmusáról hírhedt" Vona a 2018-as választások előtt szeretné megváltoztatni a Jobbikról kialakult képet, magát pedig toleráns politikusként szeretné láttatni. Tavaly decemberben levelet is írt a zsidó közösségnek hanukai jókívánsággal – tették hozzá.

Vona toleranciát támogató új retorikája azonban ellentétben áll múltbéli kijelentéseivel és tetteivel, illetve az elmúlt évtized ideológiájával, amelyet a ma már a második legnagyobb pártnak számító Jobbikon belül képviselt – írta a beszámoló, amely sorra vette a Jobbik történetének legfontosabb állomásait is, idézték azt is, amikor azt írta Ilan Mor nagykövetnek: "Én soha nem leszek Izrael kutyája, mint itt az összes parlamenti párt.".

A Jobbik a 2018-as választás előtt válaszúthoz ért, a Fidesz ugyanis magáévá tette a párt több gondolatát is, így a "szélsőjobboldali" párt vezetése új utakat keres a szervezet megkülönböztetésére – írta a lap.

Hozzátették, hogy zsidó szakértők és megfigyelők nem tartják hitelesnek Vona új baráti attitűdjét, például amiatt, mert "nem hajlandó elismerni Magyarország szerepét a holokausztban".

A Randolph Braham nevű magyarországi "holokauszt-kutató", New York-i egyetemi tanár például azt mondta a lapnak, csak akkor lenne kész komolyan venni Vonát, ha nyilvánosan bocsánatot kérne a "magyar keresztények holokausztban játszott szerepéért" – ahogy ő fogalmaz: "közel 600 ezer hazafias (!!!) zsidó elpusztításáért"…

(Kuruc.info – Forward – HVG nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »