Beütött a kékhalál: Világszerte megbicsaklott a Microsoft rendszere, légitársaságoknál, bankoknál és tőzsdéknél is működési zavarok léptek fel

Beütött a kékhalál: Világszerte megbicsaklott a Microsoft rendszere, légitársaságoknál, bankoknál és tőzsdéknél is működési zavarok léptek fel

Péntek reggel globális szintű probléma keretében több légitársaság is földön tartotta utasszállítóit, köztük az American Airlines, a Delta Airlines és az United Airlines is. De gondok adódtak a McDonald’s, a London Stock Exchange Group háza táján, a londoni Sky tévétársaságnál, a berlini, madridi, amszterdami reptereken. Az ok: súlyos és világszintű problémák jelentkeztek a Microsoft felhőszolgáltatásaival (Microsoft Azure).

A Microsoft közlése az üzemzavar csütörtökön este kezdődött, és kiterjedt több Microsoft 365 szolgáltatásra is. Azóta a hibát sikerült beazonosítani és a kiváltó okot megszüntették, így a szolgáltatások többsége helyreállt. 

Péntek délelőtt azonban még mindig fennakadások és késések nehezítik a légitársaságok és az utasok életét. Világszerte, főleg az USA-ban, Európában és Ázsiában több ezer járatot töröltek a problémák miatt.

A legsúlyosabb zavarok az amerikai légitársaságoknál léptek fel, a United Airlines, a Delta Air Lines és az American Airlines kommunikációs problémák miatt repülési tilalmat rendelt el. 

Az Air France-KLM légitársasági holding holland részlege felfüggesztette szolgáltatásainak nagy részét, az Air France Franciaországban fennakadásokkal és késésekkel küzd.

Hírdetés

A német Lufthansánál is technikai nehézségek léptek fel, az adatbázisból nem tudnak lehívni bizonyos adatokat, például a profilokat és foglalásokat.

A budapesti ferihegyi repülőtér is érintett, ott az Eurowings, a Ryanair és a Wizz Aur check-in rendszerei haltak le, ami torlódásokhoz és késésekhez vezetett. A Wizz Airnél arra kérték az utasokat, hogy indulás előtt legalább 3 órával érkezzenek meg a reptérre. 

A jegybankokat is elérte a Microsoft katasztrófája. A norvég jegybank aukciós információs rendszere összeomlott, az ilyen ügyleteket most kizárólag mailben és telefonon tudják szervezni.

A jelenlegi információk szerint egy rosszul sikerült frissítés állt a hattérben, ami miatt összeomlott a Windows rendszere és a képernyőn a „kék halál” néven ismert, súlyos hibát jelentő képernyőkép jelenik meg. A frissítés a CrowdStrike kiberbiztonsági cég Falcon Sensor szoftveréhez tartozott, és a hiba kizárólag a Windowst érinti – a Mac és Linux rendszereket nem. 

A Crowdstrike egy 2011-ben indított vállalat, amely nagyvállalatok kibervédelmére specializálódott.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »