Betörtek az Iszlám Állam egyik fő bástyájába

Betörtek az Iszlám Állam egyik fő bástyájába

Az iraki kormányerőknek oda is sikerült behatolnia Ramádiban, ahonnan eddig az Iszlám Állam intézte támadásait.

Betörtek az iraki erők egy olyan volt kormányzati épületbe, amit az Iszlám Állam foglalt el tőlük – számolt be róla a BBC. A tervek szerint óvatosan nyomulnak tovább a nagyobb erődítményben, próbálván elkerülni a robbantásokat.

November óta próbálkoznak

Hírdetés

Az ISIS harcosai állítólag elmenekültek a város északkeleti részébe, miközben a kormányzat már hetek óta próbálja visszafoglalni Ramádit. A főként szunnita arabok lakta várost, amely 90 kilométerre nyugatra található Bagdadtól, májusban foglalta el az Iszlám Állam.

A BBC forrásai szerint korábban mesterlövészek folyamatosan lőttek az erődítményből. Az iraki reguláris erők akkor hatoltak be, amikor ez véget ért, a légi ellenőrzés pedig semmiféle emberi tevékenységet nem jelzett. A város korábbi egészségügyi intézményébe is betörtek: az épület előtte vérbankként funkcionált.

Ramádi visszafoglalása november elején kezdődött, de lassan halad, mert a kormányzat inkább nem hívja segítségül a síita paramilitáris erőket, tartva a felekezeti feszültségek erősödésétől. Korábban síita támogatással sikerült visszafoglalni Tikrit városát.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »