Betlehemi csillag – Szarka Gyula koncert Esztergomban

Betlehemi csillag – Szarka Gyula koncert Esztergomban

Az Esztergomi Várszínház téli programjai közül figyelmet érdemlő program volt a Szent Adalbert Központban megrendezett Betlehemi Csillag címmel Szarka Gyula karácsonyi koncertje.

Igazi karácsonyi hangulat volt az impozáns előadóteremben, ahol a legkisebbek számára  szőnyegeket terítettek le.

Szarka Gyula Kossuth díjas művész és csapata: Csiba Júlia, Nagy Szabolcs, Jelasity Péter és Varjú Attila kitűnő ünnepváró hangulatot teremtettek, melyet az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium  ’Franka” kórustagjai egészítettek ki, dr. Varga Kapisztrán OFM vezényletével.

Az üdvözlésben Horányi László színházigazgató, színész köszöntötte a közönséget, gyerekeket, akiknek ajándékul adták e műsort a színház nevében. Majd verssel köszöntötte a közönséget.

Szarka Gyula a maga sajátos humorával vezette, és énekelte végig az egyórás műsort, melyben a népi hagyományokra is épített szokások, énekek hangzottak fel Adventtől egész a regölésig.

Buzdította közönségét: merjük megélni a régi szokásokat, ünnepeket, idézve gyermekkorát, a régi ünnepeket.

Hírdetés

Felhangzottak a legszebb karácsonyi dallamok is, a kisded megszületéséről, az öröménekek, Mária altatódala Csiba Júlia gyönyörű hangjával. A zenekar repertoárját a Franka kórus tette ünnepivé, az egyes refrének éneklésébe a közönséget is bevonták. Az általa megzenésített versből, énekből a refréntől volt hangos a terem.

„Ó, ha Magyarországba
Jöttél volna világra,
Ó, ha Magyarországba
Jöttél volna világra.”

Külön élmény volt a kitűnő hangszerszólók zenéje.

A 2011-ben Kossuth-díjat kapott Szarka Gyula (és testvére Tamás) bejelentette, hogy ez a műsoruk,  az esztergomi „frankásokkal” az új lemezük tartalma is.

Örömóda volt ez a koncert, Jézus születését várva.

(Dániel Erzsébet/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »