Betiltották a halászatot, aztán Orbán felháborodott, hogy nem lehet balatoni halat enni

Betiltották a halászatot, aztán Orbán felháborodott, hogy nem lehet balatoni halat enni

Sajtóhírek szerint Orbán Viktor felháborodott azon, hogy a kereskedelmi halászat betiltása miatt nem jutnak hal alapanyaghoz a balatoni és a Tisza melletti vendéglátóhelyek – írja a sonline.hu.

 
 
A halászatot 2013-ban tiltotta be a Balatonon Fazekas Sándor miniszter. Azóta a tókörnyéki éttermek és halsütők nem tudnak balatoni halat kínálni, mert azokat csak horgász foghatja ki a Balatonból, de el nem adhatja.
 
Lázár János a csütörtöki kormányinfón elárulta: a kormányfő sürgős megoldási javaslatot kért Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől, aki viszont azt mondta, a probléma megoldott – azt  nem tudni, mire gondolt.
 
Fürtös Gábor akkor mondott le a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. éléről, mikor Fazekas miniszter betiltotta a halászatot. A szakember a sonline.hu-nak nyilatkozva elmondta: már a tiltás idején jelezték, hogy a gasztronómiában fontos szerepet tölt be a természetes vizekből származó hal, és ezt a tógazdaság nem képes pótolni. A megoldás szerint az ökológiai célú szelektív halászat lenne a megoldás, ami a horgászoknak is jól jön.
 

Hírdetés

“Csak emlékeztetőül, a balatoni horgászfogás 2012-ben 516 tonna volt, 2013-ra 628 tonnára emelkedett, miközben volt halászat… A halászat eredménye mindkét évben 250 tonna alatt volt, ebből alig tíz tonnát tettek ki a horgászok kedvelt halai”

 
– mondta.
 
Füstös szerint a megoldás az lenne, ha jövő évtől szabályozottan visszaállítanák a halászatot, a tájidegen halak mellett pedig az őshonosakat is értékesítenék.
 
A teljes cikk itt olvasható.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »