Betiltaná a házikedvencek nagy részét az EU

Betiltaná a házikedvencek nagy részét az EU

Az Európai Unió vezetése ezúttal a vadon élő állatokat házikedvencként tartóknak készül keresztbe tenni, elképzelésük szerint betiltanák a terráriumokban nevelt kedvencek nagy részének tartását, de az intézkedés sok más fajt is érintene.

Az EU elképzelése – amelyről mások mellett az idnes.cz cseh hírportál is beszámolt – az, hogy kialakítson egy olyan „pozitív listát” amelyen azok az állatok szerepelnének, amelyeket házikedvencként lehetne tartani, a listán nem szereplő állatokat viszont már csak állatkerti körülmények között lehetne tartani- Ezt a listát az uniós tagálamoknak a jelenlegi tervek szerint két éven belül kellene adaptálniuk.

Hírdetés

Aki az első megdöbbenés után azt hinné, hogy az uniós tiltás bizonyára csak ritka exotikus fajok tartását érinti majd, azt ki kell józanítanunk a tiltólista tervezete egy sor jelenleg gyakran tartott papagájjal, rágcsálókkal, kaméleonokkal és olyan fajokkal is számol, amelyekkel hétköznapi szinten találkozhatunk az állatkereskedésekben.

Hogy az elképzelés nem vicc, hanem nagyon is komoly, azt az is alátámasztja, hogy az uniós országok egy része már rendelkezik is egy ilyen – egyelőre saját jogkörben érvényesített – tiltó listával. Ilyen egyéni tiltólistát eddig kilenc uniós tagállam vezetett be, Franciaország, Olaszország, Belgium, Szlovénia, Litvánia, Luxemburg, Ciprus, Málta és Hollandia is, ez utóbbi például csak 30 állatfajtát engedélyez otthoni tartásra.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »