Betelt a pohár: fellázadtak a tanárok, Lázár visszavágott

Fellázadt a fővárosi Teleki Blanka Gimnázium nevelőtestülete. A pedagógusok 16 pontban foglalták össze követeléseiket. Azt mondták, elszántak, és végső esetben a sztrájktól sem riadnak vissza. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a pedagógusok is felelősek abban, hogy nemzetközi összehasonlításban évről évre romlik a diákok teljesítménye. A közoktatás mindennapi problémáira egy hete a miskolci Herman Ottó Gimnázium tantestülete hívta fel nyílt levélben a figyelmet.

Betelt a pohár: a diákok túlterheltek, az oktatás feltételei pedig hiányoznak – ezzel indokolták követeléseiket a Teleki Blanka Gimnázium tanárai. „Pattanásig feszültek az idegek az iskolában. És tudomásom szerint nemcsak itt, hanem mindenhol” – fogalmazott Pukli István, a nevelőtestület képviselője. A testület csökkentené a diákok és a tanárok óraszámát, megszüntetné a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot, a pedagógus-bértáblát pedig újból a minimálbérhez kötné.

„Nincs megfelelő mennyiségű és minőségű számítógép, projektor vagy bármilyen nemű web 2-es eszköz, amellyel a netgenerációt lehetne tanítani. A közép-magyarországi régióban ismereteim szerint minimum három éve nem volt semmiféle olyan pályázat, ahol eszközt lehetett volna szerezni” – fejtette ki Pukli István.

Hírdetés

Követelik még a Nemzeti alaptanterv felülvizsgálatát, a tankönyvválasztás szabadságát, az iskolák gazdasági önállóságának és az igazgatók jogköreinek a visszaállítását. „Alapvetően olyan reformokat várnak el tőlünk, amelyek nincsenek előkészítve, nem próbálták ki Magyarországon” – mondta Bereczky Csongor, az iskola tanára.

A szocialisták szerint rendszerhibáról van szó, és az iskolák államosításával százmilliárd forintot vont ki a kormány a közoktatásból. „Napnál világosabb, hogy a magyar közoktatás színvonala zuhan. A magyar közoktatás azért működik, mert a pedagógusok áldozatkész munkája talpon tartja. A rendszertől, önmagától, attól, amit kialakított 2010–11-ben a jelenlegi kormányzat, akár már össze is dőlhetne” – jelentette ki Hiller István.

A közoktatásban is bürokráciacsökkentést ígért a Miniszterelnökséget vezető miniszter, s azt is mondta, minden javaslatot komolyan vesz a kabinet. „Nagyon lényeges a köznevelésben a fölösleges bürokrácia megszüntetése, de azzal mégiscsak szembesülnünk kell, hogy 2002 óta tíz éven keresztül a magyar gyerekek teljesítőképessége nemzetközi összehasonlításban számos tárgy tekintetében folyamatosan zuhant. Nem dughatja homokba a magyar pedagógustársadalom a fejét, minthogyha ehhez neki semmi köze nem lenne” – mondta Lázár János. A kancelláriaminiszter szerint tartalmi kérdésekről kellene vitatkozni, mert ha a tanítás minősége nem javul, az ország leszakad a nemzetközi versenyben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »