Betelt a pohár: A pékek az ünnepek alatt nem hajlandóak szállítani a külföldi kiskereskedeli láncoknak

Betelt a pohár: A pékek az ünnepek alatt nem hajlandóak szállítani a külföldi kiskereskedeli láncoknak

Megelégelték a kiskereskedelmi láncok vitatott praktikáit a pékek, így nagy a valószínűsége, hogy az ünnepek alatt pékáru nélkül maradunk. A pékek úgy döntöttek, hogy az idei karácsonyi ünnepek alatt tüntetőleg nem szállítanak be a külföldi gyökerű kiskereskedelmi láncoknak.

A pékek, cukrászok és tésztagyártók érdekképviseleti szervezete sajtónyilatkozatban jelente a döntésüket, amit azzal indokoltak, hogy Szlovákiában „nem hajlandóak pékárut gyártani az ünnepek alatt, mivel nem tudtak megállapodásra jutni egyes külföldi kiskereskedelmi üzletláncokkal”. Ezek ugyanis a pékek általános költségeinek növekedése ellenére nem hajlandóak többet fizetni az áruért, hanem épp ellenkezőleg: piaci fölényüket használva lefelé akarják azokat nyomni.

Eszerint tehát a kiskereskedelmi láncok a pékek rovására akarnak nagyobb haszonra szert tenni, jelenleg ugyanis szó sincs arról, hogy a hétköznapi fogyasztók számára olcsóbbá válna a kenyér. Ráadásul csak a külföldiekkel nem tudnak szót érteni, a szlovákiai kiskeredelmi üzletekkel a tárgyalások biztatóan haladnak.

Visszanyala  fagyi

Részben a kormány elmúlt időszakban foganatosított intézkedései is hozzájárultak a helyzet tarthatatlanságához. A pékek kifogásolják többek között azt is, hogy a kormány idén ünnepnappá tette október 30-át is, ami szerintük teljesen figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy a pékeknek aznap is dolgozniuk kell, hogy másnap hajnalra elkészüljenek az áruval. Az ünnepnapokon való munka bérpótlékát a kormány idén 50-ről 100 százalékra  emelte, hiába tiltakozott gyakorlatilag az egész élelmiszeripar, legalább a járulékterhek arányos csökkentését követelve.

A problémákat csak tetőzi, hogy jelentősen emelkedett a liszt ára is. Az egész ágazat nagyon feszült amiatt, hogy a liszt drágulása ellenére nem tudnak árat emelni a nagy piaci szereplők miatt. Ha nem tudják a felvásárlói árat feljebb tornázni, akkor nagyon komoly lépésre szánják el magukat:

Hírdetés

fogalmazott Tatiana Lopúchová, a Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetségének elnöke. Hozzátette, hogy a lépés nem fogja érinteni a szlovákiai kiskereskedelmi üzleteket, akiket a Szlovák Köztársaság Kereskedelmi Egyesülete tömörít. Ott ugyanis a kölcsönös kommunikáció a megszokott ódon, a Tisztességes Üzlet Nyilatkozata nevű dokumentum alapján zajlik, amit a felek idén júniusban írtak alá.

mondta. Kifejtette, hogy az elmúlt tíz évben hasonlóan súlyos helyzetre még nem került sor, de a helyzet évek óta egyre rosszabb. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a pékeknek sikerül megállapodást elérniük a külföldi multikkal.

“Szokványos haszonkulcs”

Épp az elmúlt hetekben vált a figyelem középpontjává az SNS javaslata, miszerint 2,5 százalékos különadóvá sújtaná a kiskereskedelmi láncokat. A mezőgazdasági minisztérium az „aránytalan árrésre” hivatkozva indokolta a javaslat időszerűségét. A minisztérium számításai szerint a 0,07 eurós kiflit a pékektől az üzletláncok mindössze 0,035 eurót fizetnek, vagyis kvázi 100 százalékos rajta a nyereségük.

Igaz, a minisztérium számításai is fenntartásokkal kell fogadni. Nem számolták le belőle például az áru mozgatásával, a bérekkel és a beruházásokkal járó költségeket. A kiskereskedelmi láncok ugyanakkor „szokványos” haszonkulcsot emlegetnek.

Teraz.sk, Pravda.sk

Nyitókép: HNonline.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »