Betámadott lyukas zászló: Pintér tagad, a rendőrség az időt húzza

Betámadott lyukas zászló: Pintér tagad, a rendőrség az időt húzza

Rendőrök igazoltattak egy mozgássérült férfit a csongrádi ’56-os megemlékezés után, a férfival elrakatták Mopedre kirakott lyukas zászlóját is. A belügyminiszter szerint ez nem történt meg, pedig videó van róla. A rendőrség az időt húzza a válaszadással.

Ahogy arról október 24-én, egy nappal az eset után beszámoltunk, Csongrád településen rendőrök igazoltattak egy mozgássérült férfit, akinek el kellett tennie ’56-os lyukas zászlóját is.

Az esetről videofelvétel készült:

Bár a videón hallható, hogy az intézkedés felől érdeklődő jobbikos önkormányzati képviselő, Laczkó Zsolt kérdésére az egyik rendőr elismeri a zászló elrakatásának tényét,

Pintér Sándor szerint ez nem igaz.

Sneider Tamás, az Országgyűlés jobbikos alelnöke ugyanis írásbeli kérdéssel fordult a belügyminiszterhez, akinek -egyébként Kontrát Károly államtitkáron keresztül adott- válaszában az olvasható, hogy

  • A kerekesszékes férfi viselkedése adott okot az igazoltatásra
  • Az igazoltatást végző rendőrök nem rakatták el a zászlót, azt a férfi magától tette el
  • De mindez egyébként sem számít, mert az érintett nem tett panaszt az intézkedés miatt.
  • A miniszter válasza annak fényében különösen érdekes, hogy a felvétel alapján bizonyítható az a rendőri válasz, miszerint

    Hírdetés

    – Le kellett neki vennie? (a zászlót)
    – Le, igazoltattuk az urat.

    Azt, hogy a lyukas zászlót rendőri felszólításra tette el az érintett, az is bizonyíthatja, hogy amikor az önkormányzati képviselő vissza akarja rakni a zászlót, ez a párbeszéd zajlott le:

    – Akkor visszarakom én, jó?
    – Hát, engem büntet meg!
    – Dehogy is, majd én kifizetem!

    Természetes módon merül fel a kérdés, hogy ha a zászló -Pintér Sándor állításának megfelelően- nem felszólításra lett eltéve, a férfi mégis miért feltételezte volna, hogy annak visszarakása olyan provokációnak számít, amit büntetés követhet.

    Kérdeztünk, kérdeztünk, kérdeztünk

    További érdekesség, hogy az Alfahír az eset nyilvánosságra kerülésének napján megkereste az ORFK sajtóügyeletét is.

    Levelünkben arra kértünk válaszokat, hogy

    – Mi volt az igazoltatás célja?
    – Miért rakatták el az ’56-os zászlót? Milyen jogszabály tiltja ennek a jelképnek a viselését?
    – Ha a zászló elrakatása jogellenes volt, milyen szankciók követhetik a jogszerűtlen intézkedést?

    A rendőrségtől a mai napig nem kaptunk választ, noha október 24-én küldtük el a kérdéseket, erre november 3-án emlékeztettük őket, majd november 9-én már -javaslatra- kimondottan a Csongrád Megyei RFK-t kerestük, tőlük azonban máig sem kaptunk választ, még ma, november 14-én is csupán további türelmünket kérték.

    Lapunk eközben megkereste a miniszterhez kérdést feltevő Sneider Tamás parlamenti házalelnököt, aki szűkszavúan annyit mondott,

    Tévedni emberi dolog, bár különösen 1956 hatvanadik évfordulóján a lyukas zászló eltávolítása rendkívül felháborító. Azonban ennél is rosszabb, ha egy félreértelmezett kollegialitás jegyében a történteket még le is tagadják.

    Az esettel kapcsolatban továbbra is várjuk a rendőrség válaszát.


    Forrás:alfahir.hu
    Tovább a cikkre »