Beszólt Orbánnak az SPD elnöke

Orbán Viktor magyar miniszterelnök „kihasználja, hogy a német kancellárt naponta hátba támadja saját pártcsaládja” – mondta Sigmar Gabriel alkancellár, a Németországi Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke egy pénteki lapinterjúban Horst Seehofer bajor kormányfő budapesti látogatásával kapcsolatban.Sigmar Gabriel az SPD-t támadásra hívja fel

Sigmar Gabriel a Stuttgarter Zeitung című lapban megjelent interjúban kiemelte, hogy Horst Seehofer – az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke –, valamint a CDU választási kampányt folytató Rajna-vidék–Pfalz és Baden–Württemberg tartományi szervezeteinek vezetői, Julia Klöckner és Guido Wolf a menekültválsággal kapcsolatos tevékenységükkel „megnehezítik a kancellár életét”. Így az a paradox helyzet állt elő, hogy jelenleg csak az SPD garantálja Merkel cselekvőképességét – mondta Gabriel.

Arra a felvetésre, hogy igazolva látják figyelmeztetéseiket az olyan politikusok, mint Orbán Viktor, akik azt mondták, hogy nem történt volna baj, ha időben lezárják a határokat, az alkancellár kifejtette: „az a keserű félelmem, hogy ez a hozzáállás csak azt eredményezi, hogy a Földközi-tenger nyáron ismét veszélyes menekülési útvonal és temető lesz”. Valamennyi európai országnak világosan látnia kell, hogy „a menekülési útvonalak változásával és az országhatárok lezárásával bármikor arra a sorsra juthatnak, mint Görögország” – hangsúlyozta.

Hozzátette: már rég letett arról, hogy mindenkit meg kell győzni Európában, de azt reméli, hogy az eddiginél több tagországban érik meg az a felismerés, hogy „nincs értelme valahol meghúzni egy új határt, és másnap végignézni, miként kerül bajba egy újabb ország” a lépés miatt.

Pártjának álláspontját megerősítve aláhúzta, hogy segíteni kell a Szíriával szomszédos országokat a menekültek ellátásában, Törökországgal együttműködve biztosítani kell az uniós külső határt, működtetni kell az elutasított menedékkérők visszafogadásáról Törökországgal kötött megállapodást, továbbá az EU-ban előre rögzített létszámú „nagy kontingenseket” kell befogadni Törökországból, Jordániából és Libanonból.

Hírdetés

„A CSU sérti a német érdekeket”

Bírálta Horst Seehofer budapesti látogatását az SPD főtitkára is. Katarina Barley a Passauer Neue Presse című lapnak az újság pénteki beszámolója szerint a bajor miniszterelnökkel kapcsolatban egyebek között megjegyezte: „akinek ilyen barátai vannak, annak nincs szüksége ellenségekre”.

Bírálta a bajor kormányfőt az ellenzéki Zöldek parlamenti frakciójának vezetője, Anton Hofreiter is, aki a Passauer Neue Pressének azt mondta, hogy Horst Seehofer a budapesti látogatása révén gyengíti a szövetségi kormány tárgyalási pozícióját a hétfői EU-csúcson, és ezzel „a CSU sérti a német érdekeket”.

Forrás: MTI, 2016. március 4., péntek 13:28, frissítve: péntek 14:37

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)
Kategória:Aktuális, Németország Tagged: PT (párhuzamos társadalom), ránkvándorlási válság, ránkvándorló kvóta, ős-ránkvándorlók


Forrás:internetfigyelo.wordpress.com
Tovább a cikkre »