Beszólt az Európai Bizottság a nyugdíjemelés miatt

Beszólt az Európai Bizottság a nyugdíjemelés miatt

Jelentős kockázattal bír a költségvetési hiányra az új nyugdíjtörvény – közölte hivatalos úton az Európai Bizottság a bukaresti hatóságokkal. A brüsszeli testület egyúttal arra szólította fel az ország vezetőit, hogy 2020-ban korrigálják a költségvetés jelentős kilengését.
Mint a Digi 24 hírtelevízió emlékeztet, idén szeptember 25-én, még a szociáldemokrata (PSD) kormányzás idején Bukarestben járt az EB küldöttsége, ezt követően pedig több bírálatot is megfogalmaztak. A Dăncilă-kormány októberben levélben jelezte a brüsszeli illetékeseknek, hogy milyen lépésekkel próbálják korrigálni a költségvetési kilengéseket, ám úgy tűnik, nem sikerült őket meggyőzni, a következtetésük ugyanis az volt, hogy Románia nem hozott hatékony intézkedéseket. Ezért

Hírdetés

az EB újabb ajánlásokat fogalmazott meg, a liberális (PNL) kormánynak pedig 2020. április 15-éig kell számot adnia a foganatosított intézkedésekről.

A brüsszeli jelentésből kiderül egyebek mellett, hogy az új nyugdíjtörvény miatt jelentősen nőhet jövőre az államháztartás hiánya, hiszen a jogszabály értelmében 2019–2021. között számottevően nő a nyugdíjpont értéke. A brüsszeli illetékesek ugyanakkor azt mondják, nem világos, hogyan lehet gyakorlatba ültetni a törvényt, főleg a 40 százalékos nyugdíjemelést, a tervezett ütemterv módosítása nélkül. 

 


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »