Beszólt a kormánynak – agyönlőtték

Beszólt a kormánynak – agyönlőtték

Agyonlőttek egy kormánybíráló politikai elemzőt vasárnap a kambodzsai fővárosban.

A rendőrség szerint Kem Lej egy személyes pénzügyi konfliktus áldozata lett, de a hírügynökségek kiemelik, hogy a délkelet-ázsiai országban jövőre lesznek helyhatósági, 2018-ban pedig parlamenti választások, és ezek közeledtével egyre nagyobb a politikai feszültég a 30 éve hatalmon lévő Hun Sen miniszterelnök és az ellenzéki Kambodzsai Nemzetmentő Párt (CNRP) között.

A 45 éves Kem Lej a Khmerek a khmerekért nevű jogvédő szervezet vezetője volt. Három lövéssel ölték meg egy phnompeni benzinkút üzletében. Gyilkosát nem sokkal később elfogták, és az illető azt állította: azért ölte meg Kem Lejt, mert nem fizette vissza neki a tartozását – közölte a rendőrség szóvivője.

Hírdetés

Kim Lej népszerű politikai elemző és kommentátor volt, gyakran bírálta a Hun Sen kormányát. Legutóbb a Global Witness nemzetközi korrupcióellenes szervezet csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentéséhez fűzött megjegyzéseket.

A Global Witness szerint Hun Sen az utóbbi években családtagjait ültette az ország számos kulcsfontosságú cégének élére. “Azt korábban is tudtuk, hogy Hun Szen egyeduralkodó a belpolitika színpadán, de most már nyilvánvaló, hogy ez a helyzet a gazdaságban is” – mondta csütörtökön az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva Patrick Alley, a Global Witness egyik igazgatója és társalapítója.

A kambodzsai gazdasági társaságok pénzügyi adatait elemezve a civil szervezet kiderítette, hogy a kormányfő 21 családtagja több mint száz társaságban van jelen, és ezeknek a cégeknek az üzleti értéke több mint 200 millió dollár (57 milliárd forint).

A phnompeni kormány szóvivője úgy kommentálta a jelentést, hogy annak célja a miniszterelnök lejáratása. “A szervezet le akarja rombolni a tekintélyt, amelyet a kormányfő a kambodzsai nép körében élvez, de mi nem foglalkozunk ezzel” – mondta.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »