Beszólt a Eximbank Tóbiásnak

Eximbank: banktitok terheli a pénzintézet működését

Az Eximbank szerint működésüket a vonatkozó státusztörvény, illetve a hitelintézetekről szóló törvény határozza meg, ennek értelmében titoktartási kötelezettség terheli a céget, amely alól a közérdekű adatok nyilvánosságának megismerhetősége sem ad felmentést.

A bank ezt arra reagálva közölte az MTI-vel, hogy Tóbiás József, az MSZP elnöke sajtótájékoztatón közölte, közérdekű adatigényléssel fordul az Eximbankhoz, hogy megtudja, a pénzintézet milyen feltételekkel biztosít hitelt a TV2 és a Kopaszi-gát megvásárlásához.

Hírdetés

Az Eximbank szerint a jogszabályok alapján nyújtanak exporthiteleket, továbbá állami támogatással adott versenyképességi hiteleket, olyan belföldi székhelyű gazdálkodó szervezeteknek is, amelyek exporttevékenységet még nem vagy csak beszállítóként végeznek.

Az Eximbanknak piaci forrás bevonása mellett lehetősége van piaci árazással történő hitelkihelyezésre is.

Hozzátették: azon ügylet finanszírozható, amely megfelel a jogszabályok által meghatározott pénzügyi, gazdasági és jogi feltételeknek. A banki döntéshozatalt azonban nem befolyásolja a hitelt kérelmező neve vagy az, hogy  pártoknak vagy gazdasági csoportoknak mi a véleménye – írták.

Közölték továbbá, hogy az Eximbank hitelintézetek részére nyújtott, exportcélú és versenyképesség javító célú hitelek refinanszírozására 2015-ben több mint 300 milliárd forintot folyósított, az állomány az év végén meghaladta az 500 milliárd forintot.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »