Beszólhat-e a társasház, ha airbnb-t üzemeltetek?

Látogatók és vendéglátók számára egyaránt előnyös az airbnb szolgáltatás, azonban a lakóközösség nem feltétlenül osztja az érintettek lelkesedését. Van-e jogi lehetősége a társasháznak a rövid távú hasznosítás korlátozására?

A rövid válasz egy egyszerű „igen” lenne, de a das.hu jogi szakportál tisztáz néhány részletet ezzel kapcsolatban.

Hírdetés

Mielőtt airbnb tevékenységre adnánk a fejünket társasházi lakásunkat illetően, mindenképpen mélyedjünk el a társasház szervezeti és működési szabályzatában! Ez az irat ugyanis korlátozhatja a hasznosítás jogát, amennyiben azonban nem tartalmaz ezzel kapcsolatos tiltó vagy megszorító rendelkezést, saját tulajdonunkat jogunkban áll hasznosítani és rendelkezni azzal.

Amennyiben megkezdjük a tevékenységet, mert azt az okirat nem tiltja, ám utóbb a lakóközösségnek mégis problémát okoznak a szolgáltatás következményei, közgyűlési határozattal szintén módosítható a szervezeti és működési szabályzatot a jövőre nézve. A változtatáshoz az összes tulajdonostárs egyszerű többsége szükséges.

A hálóban döbbentek rá, hogy kamerával figyel a bérbeadó
Fiatal amerikai pár az Airbnb-hálózaton bérelt lakást egyhetes miami látogatásukra. A szállásról azonban már az első nap estéjén menekültek, miután észrevették: kamera rögzíti minden mozgásukat.
A módosítások ugyanakkor nem lehetnek visszaható hatályúak, nincs továbbá a közgyűlésnek lehetősége arra sem, hogy bármilyen pénzösszeg („bírság”, sérelemdíj) megfizetésére kötelezze a tevékenységet folytató tulajdonosokat. Ezt a Kúria 2017-ben született döntése is egyértelműen leszögezi.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »