Beszédes változás a Stellantisnál: a szlovák autóipar elveszti az európai bestseller modell gyártását

Beszédes változás a Stellantisnál: a szlovák autóipar elveszti az európai bestseller modell gyártását

A nagyszombati Stellantis méltán lehetett büszke az ott gyártott Peugeot 208-as modellre, tekintve, hogy Európa második-harmadik legnépszerűbb autójáról van szó. Most a gyártási költségek növekedésére hivatkozva mégis elviszik a modell gyártását Szlovákiából. Munka nélkül nem marad a gyár, de mégis egy igen beszédes példáról van szó: Dél-Európa, sőt, Afrika versenyképesebb régió kényszerítik fájdalmas változásra a hazai üzemeket.

A Pravda baloldali lap szerint az egyik fő probléma a magas üzemi költségek, köztük a bérköltségek is. A Citroen C3-as és Peugeot 208-as modelleket gyártó nagyszombati üzem már képtelen volt lejjebb faragni a kiadásokat. És bár a Stellantis a nyáron már bejelentette, hogy az üzem komoly fejlesztési keretet kap, a napokban azonban az is kiderült, hogy Nagyszombat elveszti legfontosabb modelljét, a Peugeot 208-at.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az utolsó Peugeot 208 2023-ban gördül majd ki a szlovákiai üzemcsarnokból, majd minden belsőégésű motorral felszerelt típusának gyártása átkerült a marokkói Keintra városába. Az elektromos verzió gyártása az Opel Corsáéval együtt pedig Spanyolországba költözik.

Hírdetés

A nagyszombati üzem az európai bestseller modellért cserébe két másik népszerű, de nem piaci húzóerőnek számító modell gyártását kapja meg. 2023-tól a szlovákiai Stellantisban gyártják majd a Smart cars program autóit, a Citroen C3-at, a Citroen C3 Aircross-t és az Opel Crosslandet.

Afrikában sorra húzzák fel az autógyárakat – konkurenciát kap Közép-Európa?

A Volkswagen egymás után köti a szerződéseket új autógyárakról – Afrikában

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »