Beszakadt a jég Ákos alatt

Beszakadt a jég Ákos alatt

Percek alatt tragédia történhet, ha valaki óvatlanul a vékony jégre megy – ezt igyekeztek demonstrálni a dunaújvárosi hivatásos tűzoltók az agárdi vízi rendőrök és mentők közreműködésével tegnap a Velencei-tavon. A bemutatón kiderült, hogy egy-egy fadarab a végébe vert szöggel életet menthet.

Felelőtlenül az alig 3-4 centis jégre merészkedett kedden délután egy óra tájban Ákos az agárdi kikötőben. Alig tett meg néhány lépést, amikor a jég beszakadt alatta, és a 0 Celsius-fokos vízbe esett. Kétségbeesett segélykiáltását szerencsére meghallották az agárdi vízi körzeti megbízottak, és egy létra segítségével egyikük odakúszott hozzá a jégen, megmarkolta a ruháját, és a parton álló társai a létrára erősített kötél segítségével kihúzták őket a partra. Addigra a mentők is megérkeztek, és azonnal kezelésbe vették az átfagyott Ákost, aki már nem érezte a végtagjait.

Gyakorlatot tartottak

Nem sokkal később a férfi barátja, Zoltán alatt is beszakadt a jég a kikötő egy másik részén. Őt a dunaújvárosi hivatásos tűzoltók felfújható gumicsónak segítségével mentették ki. Zoltán azonban visszasétált a lékhez, ismét beugrott a jeges vízbe, majd egy speciális eszköz – két fadarab végében egy-egy szög – segítségével fókaként kimászva megmenekült az életveszélyes helyzetből. A két mentést a partról végigkövető újságírók közben összefagytak a mínusz 6 Celsius-fokban, ám elismerően figyelték a profi bemutatót. Bauer Ákos zászlós és Székely Zoltán főhadnagy, dunaújvárosi tűzoltó búvárok ugyanis az agárdi vízi rendőrök és mentők közreműködésével gyakorlatot tartottak.

Hírdetés

– Ebben a speciális ruhában egy órát is kibírunk a jeges vízben, ám a bajbajutottnak csak percei vannak hátra, ha nincs a közelben szakszerű segítség – mutatta bélelt neoprén búvárruháját Székely Zoltán. A főhadnagy vágta tűzoltóbaltával mindkét léket, amelyben aztán felváltva imitálták a vízbe esett fuldoklót Bauer Ákossal. Mindketten hobbiból kezdtek búvárkodni, hogy aztán hobbijuk a hivatásuk is legyen. Elhivatottak, mint minden hivatásos búvár, hiszen enélkül nehezen képzelhető el, hogy valaki például a Dunában nulla méter látástávolság mellett tapogatva kutasson mondjuk egy holttest után. Ugyancsak elhivatottak az agárdi vízi körzeti megbízottak, akik minden évszakban azért fürkészik a Velencei-tavat, hogy segíthessenek a bajbajutottakon.

Percek vannak a menekülésre

– Szombatra virradóra fagyott be a tó, a jég még életveszélyes. Annak, aki alatt beszakad, percei vannak csak a menekülésre, aztán a hideg vízben megdermednek az izmai. Kollégáim járőröznek a tó körül, távcsővel kutatják a jeget, és ha kell, segítenek, mint ahogy azt most bemutatták – sorolta Bodó Miklós őrnagy, az agárdi rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője, a vízi rendőrök főnöke. Kifejtette: a nyári szezonban 78 esetben mentettek ki a tóból fuldoklót, mindenki túlélte a balesetét. A jég még nem adott munkát nekik. – Ne is adjon – kívánja az őrnagy, hozzátéve, a jégre tilos rámenni, hiszen életveszélyes.

– Aki alatt beszakad a jég, legtöbbször a lendülettől csúszik a jég alá, és akkor remény sincs arra, hogy élve kihozzuk – erősít rá Székely Zoltán. A tűzoltóbúvár csak ajánlani tudja a horgászoknak, vagy sportolás céljából a biztonságosnak tűnő jégre menőknek a bemutatott szöges mentőfadarabokat.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 01. 06.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »