Besúgó volt, lebukott: ügynökmúltja miatt távozik posztjáról a Ökumenikus Segélyszervezet elnöke

Besúgó volt, lebukott: ügynökmúltja miatt távozik posztjáról a Ökumenikus Segélyszervezet elnöke

Lehel Lászlóról a Magyar Nemzet tárta fel, hogy a kádári állambiztonságnak dolgozott. A cikk szerint az evangélikus lelkészt a 80-as évek elején szervezték be titkos megbízottként. Lehel László az 1991-es alapítás óta vezeti a karitatív szervezetet, amelynek egyik jószolgálati nagykövete Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó.

Lukács Csaba, a Magyar Nemzet újságírója tárta fel azokat a dokumentumokat, amelyek bizonyítják, hogy Lehel Lászlót 1983. április 25-én beszervezték. Filozófus fedőnévvel a feladata az evangélikus egyházi reakció tevékenységének ellenőrzése volt. Az újságíró szerint bizonyíthatóan több jelentést is Lehel László készített.

„Nem lehet megtalálni a jelentéseit. Erre többféle magyarázat van. Az egyik az, hogy takarítottak utána, a másik az, hogy még nem kerültek be az állambiztonsági szolgálatok történeti levéltárába. Így nem lehet pontosan felmérni, hogy mennyire hasznos tagja volt az akkori rendszernek. A keresztjelentések, tehát az éves jelentések azt igazolják, hogy dolgozott, elégedettek voltak vele a tartói, tehát azt mondták, hogy ez egy szorgalmas munkatárs” – magyarázta Lukács Csaba, a Magyar Nemzet újságírója.

Hírdetés

A Belügyminisztérium az ügynökeiről azt is nyilvántartotta, hogy ki mire használható, és milyen képességekkel rendelkezik. Eszerint Lehel Lászlót eszmei-politikai meggyőződése miatt szervezték be, a folyamat gyorsan ment, az együttműködést szívesen vállalta.

A HírTV kereste az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatóját, ám vasárnap nem lehetett elérni. Közben az Ökumenikus Segélyszervezet közleményben tudatta, hogy Lehel László felfüggeszti elnök-igazgatói tevékenységét május elsejétől annak érdekében, hogy "magánemberként védhesse igazát". Az elnök-igazgató feladatait átmenetileg a szakmai igazgatókból álló négytagú testület látja el.

Közleményükben kiemelték, Lehel László döntésével azt kívánja biztosítani, hogy az elmúlt 25 évben felépített Ökumenikus Segélyszervezet, amely “mára Magyarország egyik legnagyobb és legátláthatóbban működő, nemzetközileg is elismert karitatív szervezetévé vált”, ne sérüljön, a belé vetett széles körű társadalmi bizalom ne csorbuljon.

(HírTV – MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »