Bestiális rablógyilkosság a Paloznakon: Kik verték agyon az idős plébánost?

Bestiális gyilkosságként emlegette a korabeli sajtó a köztiszteletben álló paloznaki plébános, a 72 éves dr. Csontos Gyula megölését. A máig felderítetlen, 1991 augusztusában történt gyilkosság valóban az is volt.

A Veszprém megyei község plébá­niájának 77 éves házvezetőnője arra ébredt éjszaka, hogy többen állnak a szobában, egy kéz pedig befogja a száját. Az ismeretlen arcát kendő takarta el.

HOL VAN A PÉNZ?” – kérdezték tőle, de a rémült apáca azt sem tudta, milyen pénzről beszélnek.

A megkötözött házvezetőnőre reggel találtak rá. Ekkor fedezték fel Csontos Gyula holttestét is a hálószobájában. Az idős plébános vérbe fagyva feküdt az ágyában. Mint később kiderült: támadói agyonverték. Az már a kiforgatott szekrényekből, a kuplerájból is látszott, hogy rablás történhetett.

De miért kellett agyonverni a plébánost?

Hírdetés

A nyomozók erre különböző verziókat állítottak fel. Ezek közül az egyik az volt, hogy a kéz, amely a házvezetőnő száját fogta be, egy nőé lehetett, ugyanis olyan sima, finom volt. Mivel a plébánost rengetegen ismerték a környéken, nagyon nehéz volt a nyomozók dolga. Az elkövetők készpénzt, ezüst étkészletet és műszaki cikkeket vittek magukkal – mondta tíz éve a Szabad Föld új­ságírójának Szappan Csaba egykori nyomozó.

A zsaruknak ki kellett deríteniük, ki tudhatott arról, hogy a plébános előző héten eladta a veszprémi házát. Azokat is felkutatták, akik rendszeresen dolgoztak az egyházi szőlőben, és természetesen leellenőrizték azokat is, akik már követtek el hasonló bűncselekményt. Az elkövetők után több értékelhető tenyér- és ujjlenyo­mat maradt, de ezek sem vezettek eredményre.

Ahogyan egy ilyen nagy port kavart tragédiánál lenni szokott, a csendes Balaton-parti településen is pletykáltak egyet, s mást. Az egyik ilyen az volt, hogy a megkötözött apáca felismerte a tetteseket, de nem merte elárulni, kik voltak. A legenda szerint azt mondta, majd akkor árulja el a titkát, ha érzi, hogy eljött érte a halál. A házvezetőnő már meghalt, de a feltételezett titkot magával vitte. A kegyetlenül meggyilkolt plébános, Csontos Gyula volt a negyedik a családban, aki nem természetes halált halt. Olyan is akadt, akit feleségével együtt vertek agyon Németországban.

A Szabad Föld munkatársának sikerült beszélnie Csontos Gyula unokaöccsével is, akinek volt gyanúsítottja. Azt mondta, olyanok követhették el a rablógyilkosságot, akik bejáratosak voltak a plébániára, mert a zegzugos épületben egyből megtalálták a házvezetőnőt, majd a plébános hálószobáját. A rokon egy romániai családot említett, amelynek a tagjai szobafestőként dolgoztak a paloznaki plébánián, a gyilkosság után pedig se szó, se beszéd, eltűntek a környékről.

Akár ők voltak, akár nem, az elkövetőket a mai napig nem sikerült megtalálni.

bors


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »