Besokalltak az osztrákok, migránsstopot jelentettek be

A német belügyminisztérium szerint nem állítják le a Salzburg-München vonalon járó menekülteket szállító különvonatokat holnap. Az intézkedést korábban az osztrák város polgármestere jelentette be arra hivatkozva, hogy kezelhetetlen a pályaudvaron kialakult helyzet.

Újra beindították a sorszámozást, a migránsok egy számmal ellátott karszalagot kapnak, azonban még mindig óriási a sor, a németek továbbra is nagyon lassú ütemben engedik be a migránsokat. Salzburgban, már feszültek a helyiek, mivel a migránsok miatt teljesen megbénult a város, dugókat okozva. 17.05

Sok migráns várakozik, hogy átjusson Németországba, azonban ez nagyon lassan halad, mert a németek óránként csak pár embert engednek be. Vannak olyan migránsok, akik már 5-6 órája várakoznak, sokaknak ott is kell éjszakázniuk. Sokakat már nem is regisztrálnak, nem kapnak karszalagot és sorszámot sem. 15.00

A német hatóságok egy bevásárlóközpontban alakították ki a regisztrációs központot Freilassingban, számolt be a Hír TV tudósítója délben az épület közeléből. A hatóságok a központba egyetlen stábot sem engednek be forgatni, így az, hogy valójában milyen folyamatok zajlanak bent, csak a helyi rendőrségi szóvivő elmondásából tudható. Információink szerint az épületben körülbelül ezren lehetnek. A párórás regisztráció után a migránsokat a közeli pályaudvarról különböző német nagyvárosokba szállítják. Olykor előfordul, egyre gyakrabban, hogy az osztrák–német határt átlépő menekültek nem szállnak fel az ott várakozó buszokra, hanem egyből taxit hívnak – ők így viszont egyáltalán nem lesznek regisztrálva, de ezzel a rendőrség nem foglalkozik.

Úgy látszik, hogy kicsit felgyorsult a folyamat, az elmúlt órában már 50-60 menekült is átjutott a német–osztrák határon, számolt be munkatársunk a határ németországi oldaláról délelőtt 10 órakor. A német hatóságok egy sátorban fogadják a migránsokat, ahol tüzetesen átvizsgálják őket – ruháikat, csomagjaikat –, hogy nem jelentenek-e bármilyen veszélyt az országra. Ezek után busszal viszik a migránsokat Freilassing belvárosába, ahol megtörténik a regisztrációjuk. A helyi rendőrségi szóvivő elmondása szerint ujjlenyomatot vesznek, lefényképezik és dokumentálják is őket. A szóvivő megjegyezte, hogy az osztrák kollégáik semmilyen regisztrációt nem végeznek, ezért rájuk hárul ennek a teljes felelőssége és terhe, ezért is fogadják olyan lassan a menekülteket. Arról is tájékoztatást kaptunk, hogy bár korábban valóban voltak olyan különvonatok, amelyekkel Salzburgból szállították a bevándorlókat Németországba, ezek indítását azonban leállították. A salzburgi pályaudvaron kritikus helyzet alakult ki, a városba ugyanis naponta kétezer menekült érkezik. A polgármester elmondta, hogy a segélyszervezetek humanitárius és egészségügyi katasztrófától tartanak. A német vasúttársaság korábban azt közölte, hogy a menekültválság miatt legalább október 4-ig nem járnak a személyszállító vonatok a München–Salzburg-vonalon.

Hírdetés

Az éjjel is folyamatosan engedték át a menekülteket az osztrák–német határon – számolt be a Hír TV riportere vasárnap reggel 7 órakor Freilassingből. A gyakorlat azonban nem változott, óránként csupán néhány főt engednek át az Ausztriát Németországgal összekötő hídon, így továbbra is hat-hétszázan várakoznak az osztrák oldalon. Mint arról korábban beszámoltunk, a menekültek sorszámozva vannak, így aki az éjjel elaludt netán, azt az önkéntesek időben tudták értesíteni, ha rá került a sor. Közben elterjedt, hogy a közeli pályaudvarra mégis érkezhet egy vonat a menekültekért, arról azonban nincs információ, hogy mikor és hogy hová szállíthatja a menekülteket. A menekültek átengedése rendszerezetten zajlik. Átmeneti fennakadást egyedül az okoz, hogy az egyik migráns éjszaka bárányhimlős lett és elkezdte megfertőzni társait. A helyi vöröskereszt orvosai azon dolgoznak, hogy a vírust ne kapják el tömegesen a várakozók.

A salzburgi pályaudvarnál található aluljáróban hasonló a kép, mint korábban a budapesti Keleti pályaudvarnál, azonban itt kevesebb menekült ver huzamosabb időre tábort. Akadnak azonban olyan reményteli migránsok, akik azt várják, hogy olyan vonatok érkeznek ide, amelyekkel egyenesen Németországba utazhatnak – számolt be a Hír TV riportere a helyszínről 21 órakor. A legutolsó információk szerint egy-két órával korábban még több mint ezer migráns tartózkodott a pályaudvaron, számuk azonban egy-kétszázra csökkent, miután a többség gyalogosan, tíz-húsz fős csoportokban indult a három-négy kilométerre található német–osztrák határra. Salzburg városában mindenhol menekülteket lehet látni, a benzinkutakon, a szupermarketekben. Önkéntesek nincsenek, egyedül a vöröskereszt tagjai próbálják meg ellátni információval a menekülteket, a rendőrség pedig térképet oszt nekik. A helyiek érzése kettős a menekültáradattal szemben: eddig mindenki a migránsok mellett állt, ez azonban kezd megváltozni azután, hogy egy egész várost megbénítanak, aminek most már ők sem örülnek. A Hír TV által megkérdezett német és osztrák autósok arra panaszkodnak, hogy egy 5-10 perces útjuk most több óráig is eltarthat. A rendőrök a határnál azt mondják, nagyjából karácsonyig számítanak erre a kialakult helyzetre.

Helyszíni tudósítónk – nem hivatalos – információi szerint az osztrák hatóságok nem regisztrálják a migránsokat Salzburgban. Az a híd, amely elválasztja egymástól a két országot, menekülttáborrá változott, a migránsok sátrakat állítottak. Többségük már két napja várakozik, de ennek ellenére nyugodtak. A várakozókat különféle karszalaggal látják el, hogy ki mikor haladhat át a határszakaszon, közölte munkatársunk 19.15-kor. A hatóságok megpróbálják rendszerezni a menekülteket, hogy a családtagok, ismerősök együtt maradjanak, aminek a menekültek nem feltétlenül örülnek, mert a gyakorlat sokuknál az, hogy a család egyik fele megy, másik marad, és így tudják egymást informálni a történésekről.

Szinte teljesen megbénította Salzburgot a menekültáradat. A határ német oldalán úgy tűnik, mintha semmi sem történne, az osztrák hatóságok információi szerint tízpercenként egyetlenegy embert engednek át – a németek így próbálják elejét venni, hogy náluk legyen tumultus, számolt be munkatársunk 17.05-kor a német–osztrák határról. A menekültek nyugodtan várakoznak, akiknek nem sikerült felsorakozniuk a hídra, már sátort vertek az éjjelre készülve. A rendőri készültség meglehetősen nagy a környéken.

Szigorúbban ellenőrzik az átlépő migránsokat a német rendőrség munkatársai, számolt be a Hír TV munkatársa Salzburg közeléből, a freilassingi határátkelőtől 15 órakor. A menekülteket nagyon lassan engedik át, ezáltal az osztrák oldalon nagyon sokan feltorlódtak, van, aki már egy napja várakozik. Elsősorban a gyerekeket, nőket engedik át, körülbelül óránként 20-30 főt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »