Bernie Ecclestone: Putyin első osztályú ember, golyót kapnék érte – VIDEÓVAL

Bernie Ecclestone: Putyin első osztályú ember, golyót kapnék érte – VIDEÓVAL

Egészen elképesztő nyilatkozatot adott az egyik brit kereskedelmi tévének Bernie Ecclestone, a Forma-1 korábbi teljhatalmú ura. A 91 éves üzletember ibizai villájának teraszáról jelentkezett be az ITV Jó reggelt Britannia című műsorának stúdiójába, ahol, a műsorvezetők és a nézők legnagyobb megrökönyödésére, az egekig magasztalta az orosz elnököt.

A háború kitörése óta tulajdonképpen Ecclestone az első, aki ennyire nyíltan és egyértelműen hitet tett Putyin mellett. A nyugdíjas éveit töltő korábbi Forma-1 vezér nem csak kritikával illette az ukrán elnököt, amiért az “nem tett meg mindent, hogy elkerülje a háborút”, egyenesen kijelentette, Putyin 

egy első osztályú ember,

aki

sajnos olyan mint rengeteg másik üzletember, mint én is, időről időre elkövetünk egy-egy hibát.

Ecclestone-ról köztudomású volt, hogy remek kapcsolatokat ápol az orosz elnökkel, így a brit műsorvezetők részéről abszolút jogosnak tűnt a témát felvezető kérdés, a háború kitörése óta változott-e valamit Ecclestone véleménye Putyinról.

A 2017-ben visszavonult üzletember erre közölte, nem,

Hírdetés

még mindig golyót kapnék érte! Jobb lenne, ha nem kéne, ha nem fájna, de, ha fájna is, bekapnám azt a golyót! Mert egy első osztályú ember. Amit csinál, arról meg van győződve, hogy helyes Oroszország számára.

A háború kapcsán Ecclestone legalább annyit megengedett, hogy “hibának” nevezte a konfliktust, majd hozzátette, Oroszországnak és Ukrajnának mindent meg kell tennie, hogy kikeveredjen belőle. A láthatóan megdöbbent műsorvezetők nem nagyon tudtak mit kezdeni azzal, hogy Ecclestone ennyire keményen fogalmaz. Zelenszkijről például közölte,

az a másik ember Ukrajnában, ha jól tudom, komikus volt és azt hiszem, úgy tűnik, folytatni is akarja ezt a munkát. Mert azt gondolom, ha átgondolná a dolgokat, biztosan elég energiát szentelt volna annak, hogy beszéljen Mr. Putyinnal, aki egy értelmes ember, hallgatott volna rá, tehetett volna valamit.

A műsorvezetők igyekeztek ellentmondani Ecclestone-nak, de a 91 éves, még mindig rendkívül jó kondícióban lévő üzletember nem különösebben zavartatta magát. Az ibizai napsütésben arról beszélt, az ártatlan civilek halála “nem volt szándékos”, majd közölte, “Amerika is bement mindenféle országokba, amelyeknek semmi köze nem volt Amerikához”, ennek pedig egyetlen oka van, az, hogy “szeretik a háborút, mert sok fegyvert adhatnak el”.

Miután a műsorvezető visszakérdezett, komolyan gondolja-e, hogy tulajdonképpen Volodimir Zelenszkijen múlt a háború, Ecclestone megerősítette, “egészen biztos benne”, hogy Ukrajna, kellő akarattal, elkerülhette volna a harcot. 

Szóba került természetesen az orosz sportolók kitiltása is, amelyet Ecclestone élesen elutasított. A Forma-1 vezér karrierje alkonyán, 2014 környékén került szorosabb kapcsolatba Putyinnal, miután az oroszországi futamot felvették a versenynaptárba. Putyin szinte minden évben megjelent a versenyhétvégén, számtalanszor látták őt Ecclestone-nal sétálgatni. A háború kitörése után szinte azonnal kivették a versenynaptárból a szocsi-i orosz nagydíjat, ráadásul törölték a 2023-ban debütáló szentpétervári futamot is. 

A Forma-1 gyakorlatilag azonnal reagált a műsorban elhangzottakra, bár a kijelentések súlyához képest meglepően visszafogottan. 

A Bernie Ecclestone által elmondottak személyes magánvéleményét tükrözik. Azok durva kontrasztban állnak sportágunk modern értékeivel.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »