Bernd Storck: Senkit sem lehet kényszeríteni arra, hogy egy országot képviseljen

Bernd Storck labdarúgó szövetségi kapitány a Nemzeti Sportnak nyilatkozott a válogatott keretéről, illetve beszélt az olyan speciális esetekről, mint amilyen az RB Leipzigben játszó Willi Orbané, a válogatottságot korábban lemondó Otigba Kennethé vagy a válogatott meghívóra nemrég bejelentkező bosnyák Asmir Suljicé.

A német másodosztályú RB Leipzig német U-válogatott belső védője, a 23 éves Willi Orban januárban nyilatkozott arról, hogy apai ágon magyar, az édesapja Magyarországon is él, így elméletileg a magyar válogatottban is szerepelhetne. Storck ezzel kapcsolatban elmondta: „A döntést neki kell meghoznia. Ez nem egyszerű számára, hiszen az édesanyja lengyel, ő pedig Németország színeiben volt már utánpótlás-válogatott. Nem akarom befolyásolni, rábeszélni, de ha ő úgy gondolja, az ajtó nyitva áll előtte is.”.

Storck hozzátette, senkit sem lehet kényszeríteni arra, hogy egy országot képviseljen, tiszteletben kell tartani a játékosok döntését. Huszti Szabolcs például többször is nyomatékosította, hogy nem kíván már a válogatottban szerepelni. Hasonló a helyzet a Heerenveenben szereplő Otigba Kennethtel.

Hírdetés

„Ő (szerk. megj.: Kenneth) írt egy levelet a magyar szövetségnek arról, hogy a nigériai válogatottban szeretne játszani a jövőben, engedélyt kért arra, hogy az afrikai válogatottban szerepelhessen. Nem az én feladatom, hogy meggyőzzem a játékosokat arról, hogy a magyar csapatban játsszanak” – fogalmazott a kapitány.

Ezzel szemben a Videoton bosnyák légiósa, Asmir Suljic a közelmúltban arról nyilatkozott, szívesen lenne magyar válogatott. Storck azonban józanságra intett az üggyel kapcsolatban:

„A honosításnak már önmagában is szigorú szabályai vannak. Ez nem úgy működik, hogy valaki bejelentkezik, hogy ő magyar válogatott lenne, és akkor holnaptól az is lesz. A keret magja adott, azokra épül, akikkel a kvalifikáció során is együtt dolgoztam már. Remek csapatunk van, nincs szükség sok változásra. Egy-két meglepetés persze lehet, illetve van olyan különleges helyzet, mint Orbané, amit érdemes megvizsgálni. A végleges keretről a következő néhány hónap tapasztalatai alapján döntök majd, de az ajtó minden magyar játékos előtt nyitva áll” – mondta Storck.

Forrás: Nemzeti Sport – Storck beszélt Orbannal – a döntést neki kell meghoznia


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »