Berlusconi: Egyedül Kadhafi tudta volna megőrizni Líbia egységét

Berlusconi: Egyedül Kadhafi tudta volna megőrizni Líbia egységét

Silvio Berlusconi, Olaszország korábbi miniszterelnöke szerint Moammer Kadhafi volt az egyetlen vezető, aki meg tudta volna őrizni Líbia egységét – írja a Rusvesna.

„Franciaország, Nagy Britannia és az Egyesült Államok abban volt érdekelt, hogy létrejöjjön az, amit mi most arab tavasznak nevezünk. De mivel nem volt kidolgozott politikai és szociális programjuk a hatalomváltás utáni időkre, ezért tévedtek főleg Líbiával kapcsolatban. Igen, Kadhafi egy diktátor volt. Igen, sokat hibázott, de csak ő tudta volna megőrizni Líbia egységét. Jelenleg ott most egy anarchiát láthatunk. Erőszakot és a szélsőséges iszlám csoportosulások randalírozását” – mondta Berlusconi.

Hírdetés

Az olasz politikus szerint, ha az iszlamisták kerülnek hatalomra Líbiában, akkor az katasztrofális lesz a Földközi-tenger régiójára. „Ez egy állandó és veszélyes instabilitás forrás lesz a régióban és az afrikai kontinensen. Folytatódni fog az illegális bevándorlás és ez az egész összeütközést és instabilitást fog eredményezni Európában” – mondta az olasz politikus.

A Kadhafi rendszer megbuktatása óta az ország káoszba omlott, legalább két nemzetközileg elismert kormány, több önjáró tábornok, és számos terrorszervezet köztük az Iszlám Állam osztozik Líbia területén. A nyugat-európia  és egyes arab országok segítségével megdöntött Kadhafi után, megnyílt a lehetőség az afrikai menekülteknek, hogy Európába özönljenek. Míg a kemény kezű Kadhafi biztosítani tudta az ország határait, addig a káoszba fulladt Líbiában működő terrorszervezetek még hasznot is húznak a menekültek csempészetéből.

Orientalista.hu – (Rapidpress nyomán)


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »