Berg osztrák falu új lakosainak 90 %-át szlovák állampolgárok alkotják

Berg osztrák falu új lakosainak 90 %-át szlovák állampolgárok alkotják

POZSONY, BERG. Azok alkotják a szlovák-osztrák határ menti települések új lakosainak többségét, akik Szlovákiából költöztek a térségbe. Ez Berg településre is érvényes. A hírt Werner Hartl, a település sportrendezvényeinek menedzsere erősítette meg a TASR ügynökségnek.

„Ha nem volna köztünk az államhatár, Berg, Hainburg, Wolfstahl és Kittsee, ahol a szlovák állampolgárok a legtöbb építkezési telket vásárolták, már Pozsony következő járását alkotnák” – állítja Hartl. Rámutatott, hasonlóképpen terjeszkedik az osztrák főváros, Bécs is.

Az osztrák határ mentén jelentős mértékben megnövekedett az érdeklődés az építkezési telkek iránt, emiatt az utóbbi tíz évben jelentős mértékben megnövekedett az áruk is. „Amióta szlovák állampolgárok vásárolnak itt telkeket, hatszorosára nőtt az áruk.  Korábban 20-25 eurót, most 125-150 eurót kérnek el egy négyzetméternyi telekért” – tette hozzá Hartl. Berg településen 160-180 euróért árulnak egy négyzetméternyi építkezési telket, ha a község adja el a telket, az ár 130 euró négyzetméterenként.

Hírdetés

Ennek ellenére még mindig olcsóbbak ott a telkek, mint Pozsonyban, és leginkább a fiatalokat vonzza Ausztria. „Jelenleg Berg lakosainak körülbelül 15-18 %-a szlovák, az óvodában azonban 50 % a szlovák gyermekek aránya, mivel Szlovákiából fiatal párok költöznek a községbe, akiknek 2-3 gyermekük van, míg az osztrák családokban csak egy gyermek születik” – pontosította Hartl.

Az integráció sokaknak nehézségeket okoz, de a gyermekek könnyebben integrálódnak, mivel az óvodában és az iskolában nem látszanak a különbségek. Werner Hartl szerint ott jól működik az integráció. „ A gyermekek együtt fociznak, együtt énekelnek az egyházi kórusban, együtt sportolnak, egyszerűen együtt nőnek fel.”


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »