Berényi: Akik Magyarország kizárását kezdeményezik a schengeni övezetből, figyelmen kívül hagyják a felvidéki magyarok érdekeit

Berényi: Akik Magyarország kizárását kezdeményezik a schengeni övezetből, figyelmen kívül hagyják a felvidéki magyarok érdekeit

Az elmúlt napokban nagy figyelmet váltott ki a hír, hogy 67 európai parlamenti képviselő levelet írt az Európai Bizottság elnökének, hogy Magyarországot zárják ki a schengeni övezetből, válaszul arra, hogy Budapest a Nemzeti Kártya program keretében megkönnyítette orosz és fehérorosz állampolgárok munkavállalását Magyarországon. A kezdeményezéshez a Progresívne Slovensko EP-képviselője, Ódor Lajos is csatlakozott. A téma kapcsán Berényi Józsefet, a Magyar Szövetség szakpolitikusát kérdezte a Ma7.sk.

Berényi megkeresésükre hangsúlyozta,

„még élénken emlékszem arra, amikor a Covid idején lezárták a szlovák-magyar határt, és nem lehetett közlekedni, mekkora gondot okozott ez azoknak, akik Magyarországon dolgoznak vagy tanulnak.

Rengeteg ember keresett meg engem és az akkori MKP ismertebb politikusait, hogy járjunk közben a szlovák és a magyar kormánynál, oldják fel a határzárat, mert nem tudják tartani a kapcsolatot a hozzátartozóikkal, akik hetekre a határ túlsó oldalán rekedtek” – húzta alá a Magyar Szövetség szakpolitikusa.

Kettős mércét alkalmaznak a levél aláírói

Berényi hozzátette,

Hírdetés

„ennek fényében, egy olyan kezdeményezéshez csatlakozni, hogy Magyarországot zárják ki a schengeni övezetből, teljességgel figyelmen kívül hagyja a két ország gazdasági, társadalmi és kulturális kapcsolatait és a felvidéki magyarok érdekeit.

Arról nem is beszélve, hogy sok ember mindennapjait nehezítené meg. Biztosan nem az itt élő emberek célja, hogy Magyarországot kizárják a schengeni övezetből, mert megkönnyítették az orosz és a fehérorosz állampolgárok munkavállalását Magyarországon belül”.

„Azt is látjuk, hogy az arab országokból továbbra is jöhetnek az Európai Unió területére olyan emberek, akiknek nem ismerjük az identitását. Ez a tény ugyanakkor nem váltja ki a levél aláíróinak rosszallását.

Vagyis a levél aláírói egyértelműen kettős mércét alkalmaznak, amikor Magyarországot bírálják” – húzta alá Berényi József.

Forrás: Ma7.sk

Nyitókép: Katona Tamás

The post Berényi: Akik Magyarország kizárását kezdeményezik a schengeni övezetből, figyelmen kívül hagyják a felvidéki magyarok érdekeit appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »