Bereményi Géza és Mircea Dinescu is itt lesz (SepsiBook)

Rendkívül gazdag programmal várja a közönséget az első  SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál, amelyet május 26-a és 29-e között tartanak a Sepsi Arénában. E négy napon a felnőttek számára két színpadon – a Porondon és a Köröndön – szerveznek beszélgetéseket, a gyermekeknek pedig a Grundon kínálnak szórakozást. A belépés ingyenes, buszok is lesznek majd. 

A rendezvényen közel 80 irodalmi, könyves, zenés eseményre kerül sor, olvasnivalót pedig 40 erdélyi és magyarországi kiadó tesz az asztalra. A hivatalos megnyitóra május 26-án 17 órától kerül sor – ezen az önkormányzati vezetők és a szervezők mellett Vida Gábor író és Mircea Dinescu költő is jelen lesz –, az Aréna azonban már déltől megtelik élettel, a Mozsikácska és Zágoni Balázs a gyermekeknek, a Bob és Bobék Orchestra pedig a kamaszoknak tart zenés irodalomórát. A megnyitó után Berecz András Félbevágott pipafüst című mesekoncertje, majd az írókból, zenészekből álló Klasszik Lasszó Magyar szakítós című koncertje következik. 

Hírdetés

Második nap, pénteken könyvbemutatók, interaktív programok lesznek, délelőtt főként szervezett gyermekcsoportok számára a Minireactor, László Noémi, Daray Erzsébet, Somfai Anna, Péter-Brezovsky Tamás, May Szilvia, Balázs Imre József, Zalán Tibor, Mészöly Ágnes, Szőcs Margit közreműködésével. Az aznapi kerekasztalnál arról beszélnek, hogy mit ol­vas(hat)nak ma a gyermekek. Délután Vida Gábor Egy dadogás története című regényének román nyelvű kiadását mutatják be, a szerzőt Lucian Mîndruță újságíró kérdezi. Utána Mircea Dinescut faggatja Adrian Lăcătuș irodalomkritikus, végül pedig a jászvásári Fără Zahăr koncertezik. 

Szombaton a legkisebbek mondókázós foglalkoztatásával indul a nap, ezt Kerekítő Manó és J. Kovács Judit, a Kerekítő könyvcsalád szerzője tartja. Ezután Huzella Péter koncertezik, majd Nyulász Péter foglalkozik az óvodásokkal. Gyermekversekről és gyermekkönyvekről, de a mai magyar krimi lehetséges útjai­ról is lesz még szó, utóbbiról Sepsi László író, Mészöly Ágnes író és Miklós Ágnes Kata irodalomtörténész kalauzolásával. Délután Bereményi Géza könyvbemutatója, Háy János író-olvasó találkozója és egy újabb, rendhagyó könyvbemutató követi egymást, amelyen az Erdélyi magyaRock, 1970–2010 című kötet összeállítója, Zilahi Csaba mellett két zenekar, a Semaphore és a Mercedes Band is fellép.

Vasárnap már gasztronómiai élményt is nyújt a Sepsibook: Kövi Pál Erdélyi lakoma című könyvéből Cserna-Szabó András és Darida Benedek bográcsos vetrecét főz túrós puliszkával, de európai ízutazásra is be lehet nevezni, és egy kóstolóra a székelyföldi édes ízekből. Ezen a napon Nyáry Krisztián író merész, kísérletező és szerelmes magyarokról beszél a közönségnek, 14 órakor pedig a Mácsafej koncertjével zárul az első SepsiBook. Részletes program a www.sepsibook.ro oldalon. (demeter)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »