Berágtak a munkások, szétverték a gyártósort

A svéd Hennes & Mauritz (H&M) ruházati multi mianmari gyárában a munkások darabokra cincálták a gyártósort – írja a HNonline.sk a Reuters hírügynökségre hivatkozva.

 

„A H&M vállalat mélységes aggodalmát fejezi ki az incidens miatt. A kereskedelmi kapcsolatokat ezzel a gyárral jelenleg szüneteltetjük. Figyeljük a helyzetet és mindkét féllel fenntartjuk a kapcsolatot. De egyértelműen elítéljük az erőszak minden formáját”

 

Áll a multi hivatalos nyilatkozatában.

 

A gyár kínai tulajdonosa és 570 dolgozója közt február óta fokozódott a feszültség. Az alkalmazottak magasabb bért, egészségügyi juttatásokat és a textiliparban dolgozók nagyobb védelmét követelték.

Hírdetés

 

Mianmarban a minimálbér 63 dollár (cca. 60 euró) környékén mozog, ezzel szemben Vietnámban vagy Kambodzsában 90 és 14 dollár (85-137 euró) között mozog.

 

A felek közti tárgyalások azonban erőszakba fulladtak, a kínai menedzsert a munkások megverték, a gyártósort, a számítógépeket és a kamerákat pedig szétverték. A kár 71 ezer eurónak megfelelő dollár. Most a felek arról tárgyalnak, milyen feltételekkel lehet újra megnyitni a gyárat.

 

HNonline.sk

Nyitókép: reuters.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »