Bér nélkül dolgozni?

Az anarchista szélsőbal jellemzően a kommunista szélsőbalnál is hülyébb. A kommunisták legalább látják a valóságot, amiből persze téves következtetéseket vonnak le, de ez mégiscsak több az anarchizmusnál, melynek már a valóságlátással is baja van.

Hiszen a kommunizmus – s ez történetéből jól látható – már kezdetben az elméletben, majd később is a gyakorlati megvalósítás során felismerte: önkéntesség kizárva, csak totális erőszak útján lehetséges az eszme sikere. Ezért marhaság a reformkommunizmus, mely elítéli Sztálint – miközben valójában éppen Sztálin volt a hű marxista, nem a reformerek.

Ahogy a liberalizmus is: nem hisz semmilyen önkéntességben, de most nem ez a témám.

Szóval abszurd cikk a Mércében.

Annak idején sokat vitáztam a ma már halott ZeitGeist Mozgalom pár aktivistájával. Ők amolyan ateo-techno-anarcho-kommunizmusban hittek. S bár akkor részben még liberális érveket is felhoztam, melyekben ma már nem hiszek, akkori fő megállapításaimat ma is igazaknak tekintem.

Aki nem emlékszik, a ZeitGeist Mozgalom 2007-ben indult Amerikában, egy ostoba, hibákkal teli, de rendkívül hatásosan megcsinált filmmel – mely milliókat megmozgatott, leginkább olyanokat, akik nem rendelkeztek semmilyen ismeretekkel a témában. A ZG Mozgalom Magyarországon is megjelent, a csúcsponton talán 10 ezer körüli hívük volt, aztán az egész persze megszűnt rendkívül gyorsan (már a magyar honlap se létezik évek óta), szinte azonnal miután páran kipróbáltak néhány ötletet a gyakorlatban is.

Hírdetés

A probléma amit senki se tud megoldani: na és mi lesz az olyan munkákkal, melyeket senki se akar megcsinálni önként? Hiszen olyan ember mindig akad, aki szeretne csillagász, orvos, színész, író, mérnök, stb. lenni, de kukás, takarító, csatornatisztító, kólcenteres, építőipari segédmunkás, stb. hobbija senki épeszű embernek nincs. De még a kedvelt munkák között is akadnak részfeladatok, melyeket senki se akar önként megcsinálni. Mondjuk nem biztos, hogy a filozófus önként értékelni akarná 200 diák jellemzően hülyeséggel teli esszéjét, pedig egy egyetemen ez egy alapfeladat. Na most, ezzel akkor mi a teendő?

A liberalizmus válasza: aki nem kap jobb munkát, az kénytelen rosszat vállalni, mert különben nem lesz pénze és éhenhal. A kommunizmus válasza: aki nem megy a szar munkára, az megy a börtönbe, s mivel hozzá képest mégis kisebb rossz a szar munka, szóval van aki elvégezze azt.

A ZG válasza az volt “majd megcsinálják a gépek”, s sose ismerték el, hogy van, amihez ember kell.

A premodern társadalom válasza meg az volt: rabszolgák vagy kötött státuszú szolgák vannak a társadalomban, s nekik ez a feladatuk, pont. Ha megtagadják, akkor egyrészt éhenhalnak, másrészt a büntetőjog foglalkozik velük.

Az anarchizmus válasza: ilyen helyzet nem létezik, ami persze szabad szemmel látható abszurdum.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »