Beperli Obamát a képviselőház, még a jogászok sem tudják, mi jön most

Beperli Obamát a képviselőház, még a jogászok sem tudják, mi jön most

Megszavazta az amerikai képviselőház, hogy alkotmányos jogkörének túllépése – a rendeleti úton való kormányzás – miatt bírósági eljárás induljon Barack Obama elnök ellen.

A szövetségi törvényhozás republikánus többségű alsóháza 225 igen szavazattal 201 nem ellenében fogadta el az erről szóló határozatot helyi idő szerint szerdán. Valamennyi igen szavazat a republikánusoktól érkezett, az ellenzéki párt soraiból csak öten voltak, akik nemet mondtak a rendkívül szokatlan javaslatra. A demokraták közül mindenki elutasította azt.

A határozat felhatalmazza John Boehner házelnököt, hogy a képviselőház nevében pert indítson az elnök ellen egy szövetségi bíróságon. Arra a kérdésre, hogy ez a gyakorlatban miként fog működni, még a jogi szakértők sem tudnak pontos válasszal szolgálni.

A per alapvetően arra összpontosít majd, hogy az elnök az általa kezdeményezett egészségügyi reform, az „Obamacare” bevezetése során többször élt határidő-módosítással és többször tett kivételes engedményeket.

A képviselőház mindössze négy hónappal a „félidős” törvényhozási választások előtt foglalt állást az eljárás ügyében, ami republikánus várakozások szerint segít mozgósítani az ellenzéki párt szavazóbázisát.

Nem elégedtek meg az impeachmenttel

John Boehner júniusban jelentette be, hogy a kongresszus jogköreinek védelmében rendeleti kormányzása miatt be fogja perelni Obamát. Boehner szerint az elnök az elmúlt években a törvényhozói hatalom aláásására és a törvényhozási eljárás megkerülésére törekedett, Obama viszont azt állítja, hogy a rendeletkibocsátással annak a tehetetlenségnek akarja elejét venni, amely a kongresszus megosztottságából és kompromisszumra való képtelenségéből fakad. A szavazás napján azt üzente a republikánusoknak, hogy hagyjanak fel az állandó gyűlölködéssel.

A házelnök és a republikánusok elvben választhatták volna az impeachment, vagyis a kormányzati hivatallal való visszaélés miatti kongresszusi felelősségre vonás eszközét is Obama állítólagos jogkörtúllépései miatt, ám az eddig egyetlen esetben sem vezetett a hivatalban lévő elnök elmarasztalásához.

Az elnök elleni per a szövetségi igazságszolgáltatás rendszerében akár évekig is elhúzódhat, és ítélet talán már csak Obama elnöki mandátumának lejárta után születik az ügyben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »