Benzinárstop: tett egy újabb lépést előre a kormány

Benzinárstop: tett egy újabb lépést előre a kormány

Orbán Viktor miniszterelnök a közelmúltban az évértékelőjén jelentette be, hogy további három hónappal meghosszabbítják az „alap” üzemanyagok árát 480 forinton maximalizáló rendeletet. Ezután több kisebb benzinkút és kúthálózat jelezte, így nem fognak tudni üzemelni.

A kormány kitart a benzinárstop mellett a magyar családok védelmében, de kész az egyeztetésre a kis benzinkutak képviselőivel – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, miután a Vállalkozók Országos Szövetségével (VOSZ), valamint a Mobil Petrollal egyeztetett hétfő délelőtt.

György László elmondása szerint a kormány a családok védelmének érdekében hozta meg a döntéseket, ám nyitott arra, hogy meghallgassa a kisvállalkozások szempontjait, ezért tartottak egyeztetést hétfő délelőtt a VOSZ és a legtöbb, minden méretű településen kis benzinkutakat működtető Mobil Petrollal. Úgy fogalmazott: előremutató tárgyalásokat folytattak, megállapodtak abban, hogy a kialakult helyzetet konstruktívan kezelik, és közös céljuk az infláció féken tartása, a magyar családok védelme a külföldről begyűrűző áremelkedéssel szemben.

Mint ismert, számos kisebb benzinkutas cég demonstrációra készül, hogy felhívja a figyelmet arra, veszteséges a befagyasztott árak mellett az üzemelése. Korábban a kormányzat nem fogalmazott meg álláspontot azzal kapcsolatban, mi legyen a kisebb, az üzemanyagot csak drágábban beszerezni képes kutakkal, miközben több piaci szereplő, valamint a Magyar Ásványolaj Szövetség is arra figyelmeztetett, hogy a kisebb kutak nem fogják még hónapokig bírni a veszteséget. Gulyás Gergely a február 16-i Kormányinfón például azt mondta, a kormányzat nem fontolgatja a benzinárstop meghosszabbítása miatt bajba kerülő benzinkutak támogatását, nem akarják a magyar adófizetők pénzéből kisegíteni a benzinkutakat. „A benzinkutak jól menő vállalkozások, ezt talán ki fogják bírni” – fogalmazott.

György László a sajtótájékoztatón kijelentette: a Mobil Petrol képviselője jelezte számukra, hogy a kúthálózat nem kíván részt venni „az autós demonstrációban és petíció aláírásában, hiszen nem a helyzet elmérgesítése, hanem a konstruktív megoldása a céljuk”. A cég képviselői felajánlották azt is, hogy képviselik a többi kisvállalkozás szempontjait is.

Hírdetés

Az államtitkár előrevetítette:

„abban a konstruktív mederben, ahogyan a koronavírus-válság kitörése óta az elmúlt két évben minden lényeges kérdésben meg tudtunk állapodni”.

A hét második felére várják a kis benzinkutak képviselőinek konstruktív javaslatait.

Kérdésre válaszolva György László azt mondta, nem kaptak még jelzést arról, hogy töltőállomás szüneteltetné tevékenységét, illetve nem volt szükség arra, hogy üzemszünet miatt átmenetileg nyilvántartott szolgáltatót jelöljenek ki benzinkút működtetésére.

  • A kormány tavaly novemberben a 95-ös benzin és a gázolaj árát legfeljebb literenként 480 forintos szinten rögzítette, először három hónapra.
  • A beavatkozás nélkül a világpiaci folyamatok miatt ma jóval 500 forint feletti áron tankolhatnánk a benzinkutakon, így viszont az üzemanyagért itthon az egyik legalacsonyabb árat kell fizetni Európában.
  • A benzinárstopot a napokban újabb három hónapra hosszabbították meg, az így május 15-éig érvényben marad.

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »