Benyújtották az ügynökszervezetekről szóló javaslatot, a TASZ tajtékzik

Beadták a törvényjavaslatot, amely a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szól. A tervezetet Gulyás Gergely, Kósa Lajos, valamint Németh Szilárd jegyzi.

A javaslat szerint azok az egyesületek számítanának külföldről támogatottnak, amelyek egy évben legalább 7,2 millió forint támogatást kapnak külföldről. Ebbe nem kell beleszámítani az EU-forrásokat.

Egy csavarral a sporttörvény hatálya alá tartozó szervezeteket kivennék a körből. Ennek az az értelme, hogy a így például a sportegyesületek alapítványai nem kerülnek be a külföldről támogatottak közé, miközben az UEFA-n keresztül közvetetten kapnak külföldi pénzeket.

Amelyik szervezet külföldről támogatottnak számít, annak a törvény hatályba lépése után 15 napja lenne ezt bejelenteni. A szervezet ezután a szórólapjain vagy más kiadványain köteles lenne feltüntetni, hogy külföldről támogatottnak számít.

A TASZ-nak persze nem tetszik

Hírdetés

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a véleménynyilvánítás szabadságát sértő törvénytervezetnek tartja a benyújtottat. Egyetlen változást észleltek: a 444 által megszerzett szövegtervezet még 5 évig kötelezte volna azokat a "civileket", akik egy évben legalább 7,2 millió forint értékben kapnak külföldről támogatást, arra, hogy minden megjelenésükre kiírják-kirakják a "külföldről támogatott szervezet" bélyeget, ez a határ az új tervezetben 3 évre rövidül – annyiben enyhülésről beszélünk.

A TASZ közleménye szerint a törvényre nincs szükség, nem teszi átláthatóbbá a civilek finanszírozását, ami a törvénykezés egyik indoka volt. Emellett "elhallgattatja az állampolgárokat", megrpóbálja eltántorítani őket a közügyekben való részvételről, és "megbélyegzi a civileket" – "kicsinyes bosszút áll az antidemokratikus, emberi jogokat sértő és korrupt lépései miatt a hangjukat hallató szervezeteken".

"A parlamentnek – a társadalmi egyeztetést megkerülő módon – benyújtott törvényjavaslat hatása pusztító. Dermesztően hat a kormánytól független véleményre, eszközt ad a kormányzat kezébe a vele ellentétes vélemény elfojtására." A TASZ, ha nem hajtja végre a törvény követelményeit: (bíróságon bejelenteni, ha elérte a külföldi támogatás összege a 7,2 millió forintot, a támogatók nevét, címét, illetve feltüntetni a kiadványokoan a "külföldről támogatott szervezet" feliratot), akkor 10-től 900 ezer forintig terjedő bírságra számíthat, majd a megszüntetés várhat rá.

Alig várjuk…

(HVG korrigálva)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »