Benyújtotta lemondását az ukrán kormányfő

Benyújtotta lemondását az ukrán kormányfő

Nyitókép: SITA/AP

Írásban benyújtotta lemondását Olekszij Honcsaruk ukrán kormányfő Volodimir Zelenszkij elnöknek – ezt maga a politikus jelentette be pénteken Facebook-oldalán.

 

Honcsaruk Facebook-bejegyzésében hangsúlyozta: azért vállalta a miniszterelnöki posztot, hogy végrehajtsa Zelenszkij programját.

„Számomra ő (Zelenszkij) a nyitottság és tisztesség példája. Annak érdekében, hogy kiküszöböljük az elnök iránti tiszteletünkkel és bizalmunkkal kapcsolatos kétségeket, a lemondólevelet megírtam és átadtam az elnöknek, felhatalmazva arra, hogy benyújtsa a parlamentnek”

Hírdetés

– írta a kormányfő.

Emlékeztetett arra, hogy Zelenszkij úgy nyerte el az államfői posztot, hogy az elnökválasztáson az ukránok „példátlan bizalmukat fejezték ki iránta”. Ezért – mint Honcsaruk leszögezte – „minden joga megvan arra, hogy értékelje csapata minden tagjának hatékonyságát”.

Honcsaruk azután döntött a lemondólevél megírása mellett, hogy két napja nyilvánosságra került egy hangfelvétel az interneten, amelyen állítólag ő kormánytagokkal és jegybanki vezetőkkel arról értekezik, miként vezessék félre az elnököt, amikor megmagyarázzák neki a nemzeti valuta árfolyamának alakulását és az országban zajló gazdasági folyamatokat.

A felvételen – amelynek valódiságát egyelőre a kormányoldalon cáfolják, de legalábbis kétségbe vonják – egy Honcsarukéhoz hasonlító hangú szereplő kijelenti, hogy Zelenszkij alig ért valamit a pénzügyekből, és saját magát „tudatlannak” nevezi általában a gazdasági kérdésekben.

MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »