Benőtte a gaz az uniós álberuházást

Benőtte a gaz az uniós álberuházást

– Amióta felhúzták az épületet, nem volt ott emberi mozgás – ezt állította megkeresésünkre annak a békéscsabai vállalkozásnak az alkalmazottja, amelynek közvetlen szomszédságában épített fel egy gépjármű-szerelőcsarnokot egy Simonka György fideszes országgyűlési képviselőhöz köthető cég közel két évvel ezelőtt. Ahogy arról lapunk beszámolt, a Mentor Menedzsment Kft. 60 millió forint uniós pénzt kapott a beruházásra, amit eredetileg Medgyesegyházán valósítottak volna meg, ám eddig tisztázatlan okokból végül a 30 kilométerrel arrébb fekvő Békéscsabán épült fel a létesítmény.

A társaság 2014-ben nyerte el a brüsszeli forrást arra, hogy korszerű telephelyet hozzon létre, ahol gépjárművek, kamionok, mezőgazdasági gépek javítását, karbantartását, felújítását fogja végezni. Azonban mindeddig azt sem lehetett tudni, pontosan hol húzták fel a szóban forgó szerelőcsarnokot, ugyanis bár 2015-ben átadták a létesítményt, a Mentor Menedzsment Kft.-nek azóta sincs békéscsabai telephelye. Lapunk egy helyi lakostól tudta meg a szerelőcsarnok címét, továbbá az általa küldött fényképekről derült ki, hogy vélhetően nem folyik munka a telephelyen – ezt erősítette meg a szomszéd is –, méteres gaz nőtte be az épület környékét, és nyitva tartásról szóló tájékoztatást sem függesztettek ki.

http://mno.hu/

Pedig a pályázati adatok alapján a csarnok megépítésének egyik fő célja három új munkahely megteremtése volt. Azonban minden jel szerint senki sem dolgozik a telephelyen.

Az évek során számtalanszor nevet változtató Mentor Menedzsment Kft. tulajdonosi körében egyébként Simonka György rokonai, ismerősei és üzlettársai is feltűntek, köztük a kormánypárti politikus felesége és édesanyja is. Ennél még érdekesebb, hogy olyan személy is tulajdonosa volt a cégnek, aki Simonka üzlettársa egy másik, mára felszámolás alá került cégben, és akiről korábban megírtuk, hogy előzetes letartóztatásba helyezték a hatóságok a Simonka-üggyel összefüggésben. Ugyanis a fideszes képviselő rokonainak és cégeinek érintettségével kapcsolatban költségvetési csalás gyanúja miatt folytat nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség. Az eljárásnak mára 14 gyanúsítottja van.

Hírdetés

A különös beruházásról érdeklődve telefonon értük utol Simonka Györgyöt, aki elmondta, nagyon furcsának tartaná, ha az említett medgyesegyházi épület máshol épült volna fel, ugyanis a pályázati szabályok alapján egy méterrel sem lehet arrébb vinni az építkezést. Mint mondta, szerinte csak akkor van mód arra, hogy az építkezést máshol valósítsák meg, ha arra engedélyt kér a beruházó cég. Egyébként a kormánypárti politikus azt állította, nem ismeri a békéscsabai fejlesztés részleteit, ugyanakkor azt elismerte, hogy egyes családtagjai, üzlettársai és ismerősei is feltűntek a támogatást elnyerő cégben. Erről szólva úgy fogalmazott, örül neki, ha az ismerősei jól boldogulnak. A fideszes politikus egyébként tegnap épp Medgyesegyházán, vagyis a beruházás eredetileg tervezett helyszínén járt, amikor az RTL Klub is ott forgatott, ám Simonka nem volt hajlandó nyilatkozni a televíziónak.

Azért érdekes ez, mert Medgyesegyháza polgármestere tulajdonképpen megismételte tegnap a Magyar Nemzetnek a Fidesz országgyűlési képviselője által elmondottakat. Nagy Béla György kísértetiesen hasonló nyilatkozatában azt közölte, szerinte csak úgy fordulhatott elő, hogy a szóban forgó beruházást Békéscsabán hajtották végre, ha erre külön engedélyt kért a Mentor Menedzsment Kft. Figyelemre méltó, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium által az RTL Klubnak adott tájékoztatásból kiderült, meg is kapta az engedélyt a társaság, az viszont nem világos, hogy mi indokolta a helyszínváltoztatást.

http://mno.hu/

Az ügyben megkerestük az LMP társelnökét is, aki korábban egy hasonlóan érdekes uniós fejlesztést talált egy – szintén Simonka Györgyhöz és családjához köthető – cégnél. Hadházy Ákos nyomozta ki, hogy egy olyan tótkomlósi telephely fejlesztésére kapott ötvenmillió forintot az Aktív Klub Kft., ami nem volt a tulajdonában. Az összeget pedig végül egy orosházi autómosó építésére használták fel, ami miatt Hadházy feljelentést is tett. Az ellenzéki politikus lapunk megkeresésére elmondta, nem egyedi esetről van szó, rengeteg hasonló beruházás zajlott az országban. Példaként említette a kisteleki „szellem ipari parkot”, amelyet két hét hóesés után látogatott meg, ám annyira elhagyatott volt, hogy még lábnyomokat sem talált a közelben. Hadházy úgy látja, „patyomkin” gazdaságfejlesztés zajlik, aminek a legfontosabb tanulsága, hogy a magyar gazdaságot egyáltalán nem viszi előrébb. Hozzátette, hogy a már említett autómosó esetében leginkább a Nemzetgazdasági Minisztérium reagálása volt döbbenetes számára, ugyanis a tárca azt közölte, hogy a telepfejlesztés esetében nem volt feltétel, hogy egy cég csak a saját telepén végezhet beruházást. Azzal pedig nem is foglalkoztak, hogy az autómosó végül nem is ott épült fel, ahol a pályázat szerint eredetileg kellett volna.

Reagált e különös esetre az Együtt helyi képviselője is. Bod Tamás közleményt adott ki: feljelentést tesz hanyag és hűtlen kezelés, valamint költségvetési csalás gyanúja miatt az ügyészségen.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.06.30.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »