Benito Mussolini dédunokája is indul az EP-választáson

Benito Mussolini dédunokája is indul az EP-választáson

Tarantóban Benito Mussolini ma is őrületbe kergeti az antifaszitákat. Ebben az olasz városban indul ugyanis az európai parlamenti választáson a Duce dédunokája.

(Euro News)

Mielőtt azonban találkozhatott volna támogatóival, a helyi antifasiszták egyértelművé tették számára, hogy nem bírják ki a jelenlétét.

„Elfogadhatatlan 2019-ben, hogy ismét teret nyerjen ez a propaganda. Hiába választanak másik nevet, ezek ugyanúgy fasiszták!”

– mondta egyikük.

Caio Mussolini arra kérte támogatóit, hogy ne törődjenek a tüntetőkkel. Felszólalását a Facebookon is közvetítette:

„Sajnos a baloldal még mindig a múltban él. Semmi előremutatót nem tud felmutatni, politikusai eltávolodtak a néptől.”

Nagyjából ötvenen jöttek el a kampányrendezvényére, egy tengerparti étterembe. Egyesek már évek óta ismerik őt, mások ekkor látták először. Sokan örültek neki, mások csak kíváncsiak voltak rá.

„Nosztalgiát érzek, és ezért megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek és meghallgathatom őt.”

Hírdetés

„A Mussolini családnév is olyan, mint a többi. Engem nem ijeszt meg.”

Caio Mussolini azt szeretné, ha inkább az önéletrajza, mint a neve alapján ítélnék meg. Nem tartja magát fasisztának, de elismeri, hogy még mindig sokan gondolnak pozitívan dédapjára.

„Rövid idő alatt kell megismertetnem magam az emberekkel és sok ajánlást kell szereznem. Ez csak úgy sikerülhet, ha kihasználom a vezetéknevemből származó előnyöket.”

– nyilatkozta a politikus.

„Caio Mussolini politikai pályája itt, Olaszország déli részén indul. De mit jelent a Mussolinik visszatérése az országnak?”

– teszi fel a kérdést az Euronews tudósítója, Giorgia Orlandi.

Idén a szokásosnál többen vettek részt a „felszabadítás napján”, április 25-én tartott felvonulásokon, amikor a német kivonulását ünneplik. A résztvevők elítélték Matteo Salvinit és Mussolinit is:

„Szerintem ez elképesztő. Nem engedhetjük meg, hogy a szélsőjobboldali politikusok ismét kormányra kerüljenek.”

A John Cabot Egyetem politikatudományi professzor a, Federigo Argentieri szerint Olaszországnak egyedi a kapcsolata a fasizmussal:

„Van egyfajta nosztalgia. Még mindig sokan azt gondolják, hogy a fasizmus nem is volt olyan rossz, Mussolini jó dolgokat is csinált”

– mondta a kutató.

Bárhogy végez is Mussolini unokája a választáson, egy friss felmérés szerint az olaszok hetven százaléka nem szeretné visszaforgatni az idő kerekét, jelentsen ez bármit.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »