Bencsik András: Nyergelj, fordulj!

Bencsik András: Nyergelj, fordulj!

megérdemli a figyelmet: mind több külföldön dolgozó magyar szakembert hívna haza az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége, amely a közeljövőben toborzó börzéket szervez e célból Ausztriában és Németországban. Koji László, az ÉVOSZ elnöke szerint megérett a helyzet erre, mert a hazai cégek a bérfelzárkózással már vonzó ajánlatot tudnak tenni a külhonban munkát vállaló honfitársainknak – adta hírül a Magyar Nemzet napilap.

A szakszövetség elnöke szerint Németországban egy jó építőipari szakmunkás jelenleg 1500-1600 eurót kap kézhez egy hónapban, az ennél nagyobb nettó fizetések már kirívónak számítanak. Koji László számításai szerint ha ennek az átszámítva havi 450-500 ezer forintnak nagyjából a kétharmadát, vagyis legalább 300 ezer forintot megkapna egy-egy szakmunkás idehaza, és emellett más juttatásokban, kedvezményekben is részesülne, az már jó kiindulópont lenne. Kint ugyanis a lakhatás költségei és más kiadások sokkal többet visznek el, mint Magyarországon. Vagyis ha a család közelségét is figyelembe vesszük, ez már sokaknak lehet csábító ajánlat.

A cikk szerint csak Németországban tíz-tizenkétezer ember dolgozik az építőiparban. Ha ők elindulnak hazafelé, akkor valami nagyon fontos dolog történik. Nem csupán az, hogy a már most is kiegyensúlyozott elvándorlás – körülbelül annyian mennek el, ahányan hazatérnek – tendenciája megváltozik a hazatérők javára, hanem mivel a külföldi munkavállalásoknál előny, sőt követelmény a szaktudás, a kiemelkedő minőségű munka és egyéb jó képességek, ezeknek az embereknek a hazatérése újabb lendületet adhat a már most is egyre dinamikusabban fejlődő hazai építőiparnak.

Ehhez persze a továbbiakban is szükség lesz a jó folyamatok erősödésére. Például a számlaadási fegyelemre, azaz a gazdaság kifehéredésére, mert az „okosban” elintézett, „áfamentes” ügyletekkel a vállalkozók és a megbízók becsapják magukat. Rövid távon ugyanis a „madárnemlátta” jövedelmek tényleg magasabbak, mint ha adó és járulék terhelné őket, hosszú távon azonban a fekete gazdaság akadályozza vagy fékezi a látható jövedelmek emelkedését. Másképpen szólva, ha minden kifizetett forint legális csatornákon keresztül jut el a címzettekhez, az végső soron azok számára is többletjövedelmet hoz hosszú távon, akik ma azt hiszik, így járnak jól.

Hírdetés

A tendencia szerencsére kedvező, nem kis mértékben azért, mert a technikai, technológiai fejlődés révén az ellenőrzés egyre hatékonyabb. Ezzel párhuzamosan pedig az látható, hogy a gazdaság felfutása a legügyesebb, legdinamikusabb vállalkozásokat erősíti leginkább, amelyek már ma is tudnak versenyképes bért fizetni. Vagyis az ÉVOSZ elnökének várakozásai megalapozottak. Ahogy javul a vállalkozási tehetség és fegyelem, ahogy nőnek a legálisan elérhető jövedelmek, úgy tér haza egyre több ember Magyarországra, amelynek jelentőségét nem lehet eléggé nagyra értékelni.

Emelkedünk, látótávolságba került a közép-európai életszínvonal az ennek megfelelő bérszínvonallal együtt. Amikor pedig a hazatérés tendenciája legyőzi az elvándorlásét, amikor már csak azok mennek majd el, akik világot látni, magukat tovább képezni akarják, mint a középkorban a vándorló mesterlegények, akkor a dolgok a helyükre kerülnek, és Magyarország egyenrangú része lesz a ma még nagyobbrészt boldog és gazdag, de itt-ott sajnos már vitathatóan békés Nyugat- és Közép-Európának.

Bencsik András – www.demokrata.hu

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »