Bencsik András: Mint a tavaszi szél

Bencsik András: Mint a tavaszi szél

Hurrá.

Az Európai Unió többé nem függ az Oroszországból származó gáztól és olajtól. Ezt a jó hírt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke jelentette be vasárnap.

Ezt fáradságos erőfeszítéseknek köszönhetően sikerült kompenzálnunk. Természetesen jó barátaink, például az Egyesült Államok és Norvégia segítettek nekünk, és cseppfolyósított és vezetékes gázszállításokkal támogattak bennünket.”

Aha. Értjük. Lejön a korbácsos felügyelő a gályarabokhoz a fedélközbe. – Uraim, van egy jó hírem meg egy rossz hírem az önök számára. A jó hír az, hogy ma mindenki dupla adag rumot kap. – Hurrá, kiáltják az elcsigázott evezősök. – A rossz hír pedig az, hogy a kapitány vízisízni akar…

Valahogy így vagyunk a szőke Ursulával és az ő jó híreivel. Különösen tetszett az, ahogy a „barátainkat” emlegette, akik úgymond segítettek abban, hogy megszabaduljunk a függőségtől. Ez a segítség különösen az Északi Áramlat gázvezeték esetében elég ütős volt. Úgy is mondhatnánk, kirobbanóan sikeres. Az Egyesült Államok és Norvégia, ahogy Seymour Hersh volt kedves erről a világ közvéleményét tájékoztatni, ebben a függőségtől való megszabadításban tényleg nagyon odatette magát.

Hírdetés

Elindulnak a tartályos hajók Amerikából Európába, hozzák a földrész működtetéséhez szükséges gázmennyiség tizedét, ötszörös áron, és senki nem röhög. Ami pedig a „vezetékes gázszállításokat” illeti, a szőke nő bizonyára Norvégiára gondolt, mely állam körülbelül a német gázszükségletek töredékét képes kielégíteni. Vagyis a jó hír az, hogy a függőség megszűnt, a rossz hír pedig az, hogy az elegendő gáz és kőolaj is megszűnt. Európa vagy talál egy nagy gázmezőt a földrész kellős közepén, vagy előbb-utóbb át kell térnie a pedálos autókkal történő közlekedésre.

Európa a csorda legyengült állata. Könnyű préda. Sem Brüsszel, sem a tagországok nem próbálják útját állni azoknak a törekvéseknek, amelyek megakadályozhatnák a kontinens leépülését. Az unióban egyedül Magyarország, a magyar kormány teszi szóvá, mi folyik valójában. És nemcsak szóvá teszi, de képes hatékony lépéseket tenni azért, hogy elkerüljük a zuhanást. Nehézségeink persze vannak és lesznek is. A környezetünk is lehúz bennünket. De egyedül nálunk létezik olyan szuverén politika, amely megpróbálja kivédeni a pusztító folyamatokat” – mondja ebben a lapszámban Lánczi Tamás.

Ami fent van, az van lent, és ami lent van, az van fent, mondta hatezer évvel ezelőtt a nagy Hermész Triszmegisztosz, és azt értette alatta, hogy olykor a kicsiny dolgok képesek megváltoztatni a nagy eseményeket, másfelől a nagy események hatása elkerülhetetlenül befolyásolja a kicsik életét. Az öntudatát és függetlenségét rémisztő könnyedséggel feladó Európában Magyarország az egyetlen, amelyik ragaszkodik saját elveihez.

De ez sem könnyű. A globális hülyeség olyan, mint a tavaszi szél, mindenhová beférkőzik. A minap például egy felkapott pesti cipőboltból elloptak egy Louis Vuitton Air Force sportcipőt, ami a bolt szerint 4,5 millió forintot ér. Nagy a baj, már a gáz is csak puttonyban érkezik, nyakunkon a világháború, de amíg bárki vehet magának négy és fél millióért tornacipőt, addig van remény.

Bencsik András – www.demokrata.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »