Bencsik András: Horror vacui

Bencsik András: Horror vacui

Háború ilyen pusztítást még nem okozott.

November közepére nyolcmilliárdan leszünk a Földön, állítja az ENSZ Gazdasági és Társadalmi Ügyek Főosztálya. A világszervezet szerint jövőre már nem Kína, hanem India lesz a Föld legnépesebb országa. A főosztályon úgy vélik, a világ lakossága 2030-ra eléri a 8,5 milliárdot, 2050-re a 9,7 és 2080-ra a 10,4 milliárdot. Az előrejelzés szerint miközben Európában a népesség csökken, a növekedés több mint fele nyolc országra, a Kongói Demokratikus Köztársaságra, Egyiptomra, Etiópiára, Indiára, Nigériára, Pakisztánra, a Fülöp-szigetekre és Tanzániára koncentrálódik.

Európában sehol sem éri el a reprodukció a szinten tartáshoz szükséges 2,1-es átlagot. Magyarországon a kormányzati erőfeszítéseknek köszönhetően tíz év alatt 1,2-ről ugyan 1,6-re nőtt a ráta, de még mindig fogyunk. A jólét megártott Európának. 1995-ben Európa és Afrika népessége még hasonló volt: körülbelül 700 millió. Az idén azonban már majdnem kétszeres, húsz év múlva pedig háromszoros lesz a különbség Afrika javára. Ezt az is okozza, hogy Európában a születések száma már régóta nem éri el a természetes reprodukcióhoz szükséges értéket, míg ez a mutató Afrikában még mindig öt körül van. A világ 21 legmagasabb termékenységű országa közül 19 Afrikában található.

Még egy adat, ígérem, nem lesz több. Fél évszázada Európa népessége a Föld lakosságának még közel 18, ma már csak tíz és 2050-re csupán hét százalékát teszi ki. Afrikáé eközben tízről 25 százalékra emelkedik. Jól látta Arisztotelész, bár nem a demográfiára gondolt: horror vacui. A természet irtózik az ürességtől. A mérhetetlenül gazdag, minden földi jóban dúskáló Európában tátongó demográfiai vákuum egyre erőteljesebb szívó hatást fejt ki a közeli és távolabbi térségek szegény lakóira, akik jönnek is.

Jönnek. Egyre többen. Jönnek, ahogy tudnak. Legálisan vagy illegálisan, mindegy, a fő, hogy jönnek és egyre többen jönnek, mert ahol a legszegényebbek az emberek és a legnehezebbek az életkörülmények, ott születnek  a legtöbben, mivel a családtervezés és a fogamzásgátlás a gazdagok privilégiuma. A világ legszegényebb térségeiben nincs sem nyugdíjrendszer, sem társadalombiztosítás, így a szülők számára a megérni vágyott öregkor biztonságát kizárólag a minél több megszületett és lehetőleg föl is nevelt gyermek biztosítja.

Hírdetés

Nem így a gazdag Európában, ahol az állapotos nőre azt mondják, terhes. A szegény harmadik világban viszont azt mondják, áldott állapotban van, várandós. A gazdag Európában azt mondják, a nő szabadon rendelkezik a testével, ezért ha az örömteli hancúrozásnak következménye van, akkor a következményt, azaz a megfogant életet – holott ez a hancúrozás célja –, a magzatot meg lehet öletni egy erre gond nélkül vállalkozó orvossal. Ezt nevezik szemérmesen abortusznak. A szegény harmadik világban ez a cselekedet az ördögi praktikák sötét világába tartozik.

A gazdag Európában az egyén akár százféle nemet is választhat magának, csak hogy kitérhessen a természet által rárótt felelősség alól, miszerint az utódoknak meg kell születniük, mivel az élet legfőbb parancsa így szól: a többségnek túl kell élni. A szegény harmadik világban (és a gyógyuló Magyarországon) azt tartják, az apa férfi, az anya nő, a család pedig szent. Ha igazak a fenti adatok – márpedig azok –, akkor a ma már csak 500 milliós Európából hiányzik legalább kétszer 500 millió ember. Háború ilyen pusztítást még nem okozott.

Bencsik András – www.demokrata.hu

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »