Bencsik András: Elvis Presley és a Békemenet

Bencsik András: Elvis Presley és a Békemenet

Elvist megindította a magyarok tragikus sorsa – Olvassák el!

Az Elvis Presley parkból indul 2022. március 15-én 14 órakor a Békemenet. Miért pont onnan? Egyrészt azért, mert ezúttal közvetlenül a Margit híd budai hídfőjénél gyülekeznek az ünneplők, és az itt lévő korábban névtelen parkot nevezték el 2011-ben Tarlós István főpolgármester és Láng Zsolt II. kerületi polgármester javaslatára a világhírű énekesről. 

Másrészt azért, mert a helyszín sajátos módon összefügg a mostani eseménnyel. Csak kevesen tudják, hogy az akkor még csak 21 éves Elvis Presley is azok közé tartozott, akikben tiszteletet ébresztett a magyar szabadságharc, amelynek eltiprását követően körülbelül 200 ezren menekültek el az országból. Elvis Presley-t megindította a magyarok tragikus sorsa, ezért 1957. január 6-án, az akkor az Egyesült Államokban roppant népszerű Ed Sullivan Show műsorában fellépő Presley kérésére a műsorvezető amikor felkonferálta az énekes dalát, elmondta, hogy Elvis Presley a Peace in the Valley (Béke a völgyben) című gospellel (keresztény egyházi ének) szeretne tisztelegni a magyar nép előtt.

Az énekes kérésére Ed Sullivan felszólította a nézőket, hogy adományaikkal segítsék a magyarokat. A gyönyörű dal olyan erővel hatott az amerikai nézőkre, hogy egyes források szerint 25 millió, más források szerint 49 millió dollár gyűlt össze, amelyből rengeteg segélycsomagot juttattak el Magyarországra.

Hírdetés

A dal magyarul így szólt: „Fáradt vagyok és elcsigázott / Magányosan utam végén járok / Míg az Úr nem szólít magához. / Bár a reggel csupa fény / De a lámpás mindig ég, / Mert az éj, mint tenger, oly sötét. / Béke vár a völgyben rám / Örök béke nemsokára / Béke a völgyben, és az Úr vár rám. / Nincs több baj és szomorúság, / A fájdalom távol jár / Béke vár a völgyben rám. / Örök béke, nemsokára.”

Elvis Presley a Fővárosi Közgyűlés döntésével 2011 májusában posztumusz Budapest díszpolgára lett és ekkor nevezték el róla a Margit híd budai hídfője melletti parkot. Innen indul el március 15-én 14 órakor a tizedik Békemenet, amely jelképes stafétaként viszi tovább saját egyedi üzenete mellett az Elvis Presley-től származó gondolatot is.

Bencsik András – www.demokrata.hu

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »