Bencés szerzetesnővérek költöztek a Mater Ecclesiae-kolostorba, XVI. Benedek egykori otthonába

Bencés szerzetesnővérek költöztek a Mater Ecclesiae-kolostorba, XVI. Benedek egykori otthonába

Január 3-án érkezett a Buenos Aires-i Victoria tartománybeli Szent Skolasztika bencés apátság hat argentin szerzetesnővére a Vatikáni Kertekben található Mater Ecclesiae-kolostorba, Ferenc pápa meghívására. A kolostort Szent II. János Pál pápa alapította, hogy szemlélődő rendek lakóhelyéül szolgáljon.

A Vatican News beszámolt róla, hogy a Vatikánvárosi Kormányzóság elnöke, Fernando Vérgez Alzaga bíboros fogadta a nővéreket a fiumicinói repülőtéren. Érkezésük után azonnal a Vatikáni Kertekben lévő Lourdes-i barlanghoz mentek, hogy imádkozzanak a Szűzanya szobra előtt.

A kolostor, amely soha nem szűnt meg az imádság helye lenni, ezzel ismét a szemlélődő rendek lakhelye lett, ahogyan azt II. János Pál szerette volna, aki 1994. március 25-én a Szemlélődő élet című rövid apostoli irattal hivatalosan megalapította a szerzetesnővérek kolostorát Vatikánvárosban, „hogy támogassa a Szentatyát az egész Egyházról való mindennapi gondoskodásában az imádság, a szentségimádás, a dicsőítés és a helyreállítás szolgálata révén: imádságos jelenlétet biztosítva a csendben és a magányban”. Wojtyła pápa kívánsága volt, hogy a kolostort Máriának, az Egyház Anyjának szenteljék. A január 3-án érkezett argentin apácákat Ferenc pápa 2023. október 1-jén kelt levelében hívta meg.

Az 1992 és 1994 között a vatikáni csendőrség egykori irodájának helyén felépült kolostor a IV. Piusz-palota (Casina di Pio IV) felett található, mintegy 350 méterre a Ferenc pápa lakhelyéül szolgáló Szent Márta-háztól. Egy belső szabályzat szerint ötévente cserélődik a benne lakó szerzetesrend. 1994-től 1999-ig klarisszák, majd a sarutlan kármelita nővérek, 2012-ig pedig a vizitációs nővérek lakták az épületet. Miután XVI. Benedek lemondott a péteri szolgálatról, 2013. május 2-tól haláláig (2022. december 31-ig) a kolostor az emeritus pápa rezidenciája volt, és ott lakott titkára, Georg Gänswein, valamint a Comunione e Liberazione mozgalomhoz tartozó Memores Domini apostoli társulás négy világi szerzetesnővére is.

Hírdetés

Forrás: Avvenire

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Fotó: Avvenire; Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »