Bemutatták az Új magyar etimológiai szótárt, bárki böngészheti az interneten

Bemutatták az Új magyar etimológiai szótárt, bárki böngészheti az interneten

A magyar tudomány és művelődés történetében fontos mérföldkő, hogy fél évszázad után elkészült az Új magyar etimológiai szótár, melyet a magyar tudomány ünnepéhez kapcsolódva november 29-én mutattak be Gerstner Károly szerkesztő és munkatársai Budapesten, a Nyelvtudományi Kutatóközpontban. A több mint 14 000 címszót tartalmazó szótár a https://uesz.nytud.hu címen ingyenesen elérhető.

Az Új magyar etimológiai szótár munkálatainak fő célja az volt, hogy az 1967 és 1976 között megjelent háromkötetes A magyar nyelv történeti-etimológiai szótára, valamint az 1990-es évek elejéig végzett magyar etimológiai kutatásokat összefoglaló német nyelvű kézikönyv, az Etymologisches Wörterbuch des Ungarischen után újra legyen egy magyar nyelvű, tudományos hitelű magyar etimológiai szótár.

Az Új magyar etimológiai szótárral először jött létre egy olyan magyar etimológiai elektronikus adatbázis, amely sokféle szempontból teszi felhasználhatóvá a benne levő nyelvi-lexikális anyagot, és alapul szolgál egy nyomtatott változathoz is.

A szótár számszerű jellemzői: 9 868 szócikkben 14 091 fő- és alcímszó; 7 619 származék; 110 500 magyar nyelvi adat (alakváltozat és jelentés); 39 200 idegen nyelvi adat; 95 800 lelőhelyadat.

A szótár törzsanyagához kapcsolódik egy szómutató, amely elsősorban azokat a szavakat közli, amelyek önálló címszóként nem szerepelnek a szótárban, hanem különféle okokból a szócikkek etimológiai részébe kerültek. A szótár filológiai apparátusához tartozik egy irodalom- és forrásjegyzék, a nyelvek és nyelvváltozatok listája, valamint a címszók tőtípusait bemutató táblázat.

Hírdetés

Az XML-alapú adatbázis lehetővé teszi a folyamatos frissítést: az etimológiai és szótörténeti kutatások újabb eredményeinek beépítését.

Az Új magyar etimológiai szótár teljes címszóállományát felölelő előszerkesztett anyagból kereshető PDF-fájlok készültek, és a szócikkek egy egyszerűbb webes felületen is olvashatók.

A szótár bárki számára ingyenesen elérhető az interneten: https://uesz.nytud.hu

Forrás és fotók: Nyelvtudományi Kutatóközpont

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »