Bemutatták a Souvenir français – Magyarok és franciák Szent Márton földjén című könyvet

Bemutatták a Souvenir français – Magyarok és franciák Szent Márton földjén című könyvet

Tóth Ferenc több évtizede folytat történettudományi kutatásokat, keresi egy-egy téma magyar és francia vonatkozásait, valamint szűkebb hazája, Vas megye és Szombathely érintettségét. A Souvenir français – Magyarok és franciák Szent Márton földjén című kötet bemutatóján Székely János megyéspüspök is jelen volt a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtárban.

Tóth Ferenc írásai korábban megjelentek például a Vasi Szemlében, illetve más hazai és külföldi folyóiratokban, a kötet válogatás a szerző rendkívül gazdag szakmai anyagából. Megtudhatjuk, mit is látott Villard de Honnecourt észak-franciaországi származású, 13. századi építész vagy éppen Cyprien Polydore apát Vas vármegyében, a mai Szombathelyre tett útjaik során miként értékelték az ott élő embereket. Megtudhatjuk, miként harcoltak francia egységek az 1664-es szentgotthárdi csatában, illetve hogy mit kerestek vasi huszárok a 18. századi francia hadseregben.

A bemutatón Székely János megyéspüspök kiemelte: a kötet bizonyíték arra, hogy a 13. század elején Magyarország benne volt az európai kultúra fősodrában. Azok a művészeti, építészeti újítások, amelyek Franciaországban megjelentek, hazánkban is hamar elterjedtek. Magyarország ekkor Európa nagy nemzeteinek egyenrangú partnere volt.

Hírdetés

A könyv abban segít, hogy lássuk magunkat – évszázadokkal korábbi történetek alapján – külső szemmel. Tanítanak minket arra, hogy magunkról hiteles, jó képet tudjunk sugározni. Talán Trianon oka is az volt, hogy a nagyhatalmaknak Magyarországról nem volt objektív képe: sem a népességről, sem történelméről, értékeiről. Nagyon tanulságos a könyv: bátorít minket, hogy tudjunk önmagunkról, társadalmunkról, múltunkról, értékeinkről szép képet mutatni azoknak akik hozzánk érkeznek – fogalmazott Székely János.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »