Bemutatta a Dunaszerdahelyi járás jelöltjeit a Szövetség – VIDEÓVAL

Bemutatta a Dunaszerdahelyi járás jelöltjeit a Szövetség – VIDEÓVAL

Dunaszerdahelyen került sor a Szövetség párt sajtótájékoztatója, amely elsősorban a Csallóközt érintő problémákkal foglalkozott, de természetesen a járás jelöltjeit is bemutatták.

A párt képviselői a legfelsőbb szinten, és szép számban képviseltették magukat a sajtótájékoztatón. Elsőként az esemény házigazdája, Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót a Szövetség országos elnökének, Forró Krisztiánnak, aki pozitív hírrel kezdte mondandóját, hiszen ismét a parlamentbe mérték a Szövetség pártot. Ezúttal a Polis közvélemény-kutató intézet mérte 5,3 %-ra a tömörülést, de ezt természetesen nem jelenti azt, hogy hátradőlhetünk és elkényelmesedhetünk, hanem ellenkezőleg, ez is azt mutatja, hogy a közösségünkben van annyi erő, hogy legyen ismét saját parlamenti képviselete, szögezte le az országos elnök.

Meg kell ismételnünk azt az eredményt, azt a sikert, amit tavaly októberben értünk el, amikor 54 megyei képviselőnknek köszönhetően megyei szinte a Szövetség a legerősebb párttá vált Szlovákiában. (…) Az elmúlt időszak megmutatta, hogy sem Ficónak, sem Matovičnak, sem más szlovák pártoknak nem fontos az, hogy mi történik Kelet- és Dél-Szlovákiában, nem fontos számukra a magyarok sorsa. Az embereknek elegük van ebből a helyzetből, s mi ezt meg akarjuk változtatni. Csak magunkra számíthatunk az elkövetkező időszakban, éppen ezért itt az idő, hogy összefogjunk és együtt, közösen bejuttassuk a Szövetséget a parlamentbe szeptember 30-án. Jelenleg a Szövetség az egyetlen olyan párt, amelynek esélyes van bekerülni a parlamentbe”

– hangsúlyozta Forró, majd átasdta a szót Mózes Szabolcs alelnöknek, aki a Szövetség programjáról beszélt.

Ha a magyarságról és a déli régiókról beszélünk, akkor az a hely, ahol állunk, Csallóköz központja az ennek az esszenciális keresztmetszete, hiszen a legmagyarabb járás s az egyik legdélibb régió”

– mondta Mózes. A képviseletünk nem lehet öncélú, program és célkitűzések mentén kell dolgozni, fejtette ki az alelnök, és ezért egy részletes, az élet összes területét lefedő programot dolgoztak ki.

Hírdetés

Van legalább két olyan terület, amiben nemcsak hogy hitelesek, de egyediek is vagyunk, ez pedig a magyarság és a velünk élő többi kisebbségnek a képviselete, illetve a keleti és a déli régiók felzárkóztatásának az agendája. Jöttek és jönni fognak ide kampányolni a szlovák pártok színeiben mindenféle egyszerű és bonyolult emberek, progresszívek és névleg szolidárisak, irányt vesztett pártok és erős államot, szuverén nemzetállamot ígérnek.

Akármit ígérnek, biztos, hogy egyikük sem fog arról beszélni, hogy a R7-esnek folytatódnia kell, egyikük sem fog arról beszélni, hogy az úgyis túlzsúfolt vasutat kétvágányosítani és villamosítani kell, egyikük sem fog beszélni egy igazságos járási és megyei felosztásról és egyikük sem fog arról beszélni, hogy a csallóközi ivóvizet óvjuk meg. Csak mi, a Szövetség, mert mi csak magunkra számíthatunk” – húzta alá az alelnök.

Ezután Menyhárt József vette át a szót, aki kiemelte, hogy Mózes Szabolcs és Őry Péter voltak azok, akik összerakták a Szövetség programját, és a dunaszerdahelyi képviselők pedig 12 pontban fogalmazták meg regionális célkitűzéseiket.

Pálinkás Éva a környezetvédelem fontosságáról, a vereknyei hulladéklerakat problémájáról beszélt, melynek problémáját szerinte minél hamarabb meg kell oldani, mivel súlyosan veszélyezteti a Csallóköz vízkészletét. Kezdeményezni fogják továbbá az állami lakásfejlesztési alap forrásainak bövítését, hogy a fiatalok minél könyebben tudjanak lakáshoz jutni.

Őry Péter fontosnak tartja a szlvákokkal és a romákkal való együttélés stabil megteremtését mindamellett, hogy a nemzeti közösségünk ügyeit kollektív módon szeretnénk megközelíteni, nyomatékosította Csallóközcstörtök polgármestere. Elengedhetetlen, hogy 5 éven belül a Csallóköz összes falvában meg kell valósítani a kanalizációt, hiszen nem épülhetnek lakóparkok mellé emésztőgödrök, ráadásul ez a vízkészletet is veszélyezteti, mondta Őry, aki a magassági és nagysági kvóta abszurditását is felhozta elrettentő példaként. Pláne úgy, hogy az alacsonyabban fekvő községeknek a nyári kánikulában külön intézkedéseket kell foganatosítania (pl. párakapuk létesítése, vízosztás), hogy eviselhetőbbé tegyék a meleget, s mindez ugyanúgy kiadásokkal jár, ami az önkormányzatok költségvetésében is megmutatkozik. Szigorítani kell az állandó lakhellyel nem rendelkezők státuszát is, véli Őry, hiszen akiknek az állandó lakhelyük is az adott településen van, azok az ingatlanadójukat is a helyi önkormányzatnak fizetik be.

Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke a Nagymegyer és Galánta közötti első osztályú út megépítésének fontosságát hangsúlyozta, ami a kamionforgalom miatt, már tarthatatanná vált.

Fontosnak tartja azt is, hogy a vízerőmű menti települések is különleges jogállást élvezzenek, hasonlóan az atomerőművek környékén lévő településekhez. A Duna Menti Tájvédelmi Övezetet illetően a párt és a megye is a helyi lakosok mellett áll, azaz csak a helyiek jóváhagyása mellett valósulhasson meg ez. Meg kell határozni a földvásárlás maximális felvásárlási jogát természetes és jogi személyekre (500 illetve 1500 hektár), ami erősítené a termőföld védelmét, és meggátolná az új logisztikai parkok felépítését.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »