Bemutatjuk a diktátor feleségét, a szurkolólányból lett stílusikont

Bemutatjuk a diktátor feleségét, a szurkolólányból lett stílusikont

Túlzás nélkül ki lehet jelenteni, Észak-Korea eddig kiválóan használja ki az év elején megkezdett enyhülési folyamatot. Ennek kicsúcsosodása az ország részvétele a téli olimpián nem csak sportolókkal, de szervezett szurkolói csapattal, és amennyire a nemzetközi szankciók ellenére lehetséges volt, magas szintű diplomáciai küldöttséggel. Hogy az eddigiekkel az ország teljhatalmú ura, Kim Dzsong Un is elégedett, azt jól jelzi, hogy a keddi híradások szerint a délieknek is kifejezte háláját az enyhülés érdekében tett „őszinte erőfeszítésekért”, és szemmel láthatóan a küldöttség vezetőivel is elégedett volt. A kedden kiadott phenjani csoportkép középpontjában a diktátor áll, két oldaláról pedig húga, a délen előadott mosolydiplomácia jelképe Kim Jo Dzsong, valamint a delegáció másik vezetője, Kim Jong Nam névleges államfő látható.

A politikai küldöttség hazatérésével az északi országrész nemhivatalos képviselőjévé a tornára küldött női szurkolói csapat vált. Hogy ennek mekkora súlya van északon, azt jól mutatja, milyen szigorú feltételekkel válogatják össze a tagokat. Egyrészt nem lehet tagja senki, aki alacsonyabb 160-165 centinél, másrészt a külföldi utak miatt értelemszerűen csak megbízható családokból lehet bárkinek esélye bekerülni. Észak-Koreában ugyanis szigorú „kasztrendszer” szerint határozzák meg, hogy ki megbízható, és ki nem, ha valahonnan egy családtag disszidál, az igencsak nagyot húz lefelé a besoroláson.

A csapat leghíresebbé vált korábbi tagja pedig nem más, mint a 2005-ös Ázsia Atlétikai Bajnokságon szurkolóként fellépő Ri Szol Dzsu, Kim Dzsong Un felesége. 

Riről azért is érdemes most megemlékezni, mert Kim Jo Dzsong feltűnéséig abszolút a Kim-család női reprezentánsának számított. Állítólag 2009-ben házasodtak össze, de mindezt csak 2012-ben hozták nyilvánosságra, mikor egy vidámpark megnyitójáról készült propagandaképen már Kim Dzsong Un feleségeként hivatkoztak rá.

Hírdetés

Érdekes látni, hogy Észak-Korea teljhatalmú urának felesége és húga  teljes ellentétei egymásnak. Míg a délre látogató testvér egyszerű megjelenésével, gyakorlatilag pusztán a gesztusaival és mosolyával gyakorol mély benyomást, Ri Szol Dzsu enyhén szólva sem veti meg a rongyrázást, Phenjan női stílusikonjaként tartják számon, imádja a luxust, a magassarkú cipőket és a külföldi divattervezőket.

http://mno.hu/

Szűk hat évvel ezelőtt egy 1600 dolláros, azaz 350 ezer forintot érő Christian Dior táskával jelent meg, ami egy észak-koreai tanár egy éves fizetésének megfelelő összeget jelent.

http://mno.hu/

Míg Kim Jo Dzsongot családja miatt a nyugati sajtó gyakorta „hercegnőnek” nevezi, addig Kim Dzsong Un felesége abszolút közembernek volt tekinthető a házasság előtt. Apja egyetemi tanár, anyja orvos, a család vidéken élt – ez azért érdekes, mert Phenjanban, a fővárosban élni már egyfajta státuszszimbólum.

Úgy tűnik azonban, a diktátor húgának előretörésével a feleség némileg hátraszorult PR-szempontból. Ennek ellenére ez nem biztos, hogy végleges állapot. Ri Szol Dzsu korábban is gyakran tűnt el hónapokra, és bár biztosat nem tudni, valószínűsíthetően ekkor jöttek világra az „uralkodói pár” gyermekei. Jól mutatja a rezsim titokzatosságát, hogy még azt sem tudni biztosan, hány gyermeke van Kim Dzsong Unnak. Bizonyos források szerint egy lányuk van, a 2012-ben született Kim Dzsue, mások szerint ugyanakkor 2010-ben a párnak már született egy fia is. Ez utóbbi esélyét csökkenti, hogy potenciális trónörökösként egy fiúgyermek világra jöttét valószínűtlen, hogy eltitkolta volna a rezsim.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »