Bementünk a nyitott pincékbe a kürti szőlőhegyen

Bementünk a nyitott pincékbe a kürti szőlőhegyen

Bár pár éve a nagyszabású Kürti Borfesztivál helyébe a családiasabb Kürti Nyitott Pincék rendezvény lépett, szombat délben már igazi kavalkád uralkodott a hegyen. Vendégszerető pincetulajdonosok kínálták finom nedűiket, autentikus zene szólt, gasztronómiai különlegességekben se volt hiány.

Mivel a régi kürti emberek minden munkájukat Isten segedelmével kezdték, e rendezvényt is szentmise nyitotta a suőlőhegyen – Ďurás Márk, helyi plébános, Pati Károly csúzi plébános és Štefanec Ján nyitrai szerzetesatya celebrálásában. Ez utóbbinak szőlője is van a területen.

Kora délután kezdődött IV. JUNIOR WINE RUN, a gyerekek és fiatalok futóversenye, akik két korcsoportban versenyeztek a látogatók hangos bíztatása mellett.

Szinte rá sem ismerni a középhegyi pincesorra, annyi új épület épült ott mostanában. Minden pince példás rendben van tartva, még emeletes házak is épültek. Ősiségnek már csak pici jeleit látni.

Nézzünk be együtt néhány pincébe.

A Szabó pince tulajdonosa az udvardi Szabó Sándor. Elmondja, Ebedről származik, apja még hatéves korában meghalt, ezért a szőlőben mindig segítenie kellett. Amikor tizenkét éves volt, anyja azon idegeskedett, hogy a nagyapa még mindig nem metszette meg a szőlőt. Fogta az otthon talált szőlőművelésről szóló kézikönyvet elolvasta, kiment a szőlőbe és mire édesanyja a munkából hazatért már meg is volt metszve az egész parcella. Udvardra nősült, ahol szintén ültetett szőlőt, 2015-ben vette meg ezt a kürti, lösztalajba vájt pincét.

Hírdetés

„Jó, hogy van ez a rendezvény, ilyenkor kicsit mi is rendbe kapjuk magunkat – meszelünk, javítunk, rendet rakunk, a napján pedig elbeszélgetünk az emberekkel. Én magam ezen a napon kívül nem árusítok a bort. Mondhatom jó a híre az általam készített bornak. A szőlővesszőket Németországból szereztem be 2016-ban, és ezek olyan ellenálló fajták, hogy a trágyázást és a permetezést is elfelejthetem. Hét fajta bort készítek belőle, a környéken sehol nem kapni ilyet” – mondja és már hozza is a kóstolót, a Muscarin félédeset. Különlegesen finom.

Ez a fehér épületkomplexum olyan különleges, kirí a többi épület közül. A Vinárstvo S pozsonyi tulajdonosa elmondja, versenypályázatot írtak ki az épületek megtervezésére, egyelőre még van pár hónap munka az építkezés befejezéséig. Sok figyelmet szentelt arra, hogy borászatuk a legújabb technológiával tudja művelni a szőlőt és készíteni a bort.

„2015-ben eljöttem erre a borfesztiválra, ugyanilyen gyönyörű idő volt, mind a mai napon és beleszerettem a tájba, a borkészítés pedig a szenvedélyemmé vált. Elkezdtem felvásárolni a pincéket, rendeztük a területek tulajdonviszonyait, megváltoztattam az ültetvény egész struktúráját, új fajtákat hoztam. Jelenleg hat hektáron gazdálkodunk, célunk 35 ezer üveg palackozása évente, ami nem túl sok, de mi nem a mennyiségre, de a legmagasabb minőségre törekszünk. Biogazdálkodást folytatunk, az esővizet tartályokba gyűjtjük, szárazság esetén ezzel a vízzel permetezzük majd az ültetvényeket, a villamosáramot napelemek biztosítják, biológiai trágyát földigiliszták alakítják” – részletezte Straňák úr. Hozzáfűzte, a telken kilátótorony is lesz, amit a községgel közösen állítanak fel, kaptak már rá határon átnyúló támogatást, ez egyelőre az építkezés felére elegendő.

A Sebők pincénél jókedvű társaságot találok. Bandi, a pince gazdája gyerekkorától kezdve kapcsolatban áll a szőlővel, de mivel Norvégiában dolgozott, csak nyolc éve nyugdíjasként kezdett naponta foglalkozni az ültetvénnyel. A 17 ár szőlőt még bírja egyedül művelni, igaz, szinte naponta kijár, emellett átépítették a pincét is. A rendezvényről elmondta, jó, hogy megszervezik, hiszen viszi Kürt hírnevét, azt azonban fájlalja, hogy már alig van régi tulajdonos a hegyen.

„Régebben egész nap el tudtunk szórakozni, most meg nincs, akivel leüljek, annyi itt az idegen. Sokan a kürtiek közül több évtizeden keresztül se tudták rendezni a tulajdonviszonyokat, és lám, jön egy idegen és rövid idő alatt elintézi. Nekem a nagy, emeletes házak se tetszenek, szerintem nem szőlőhegyre valók” – sorolta a gazda. Kitért arra is, gyógyszer helyett naponta 7 deci bort iszik, mert annak is kitűnő a gyógyereje.

Téglás János polgármester portálunknak elmondja, a község sosem hagyja cserben a borászokat, e rendezvény legnagyobb támogatója a község, de a szervező Strekovin polgári társulás tagjai is mindent megtettek a sikeres lebonyolítás érdekében. A múlt szombaton például minden borász brigádozott.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »