Belügyminiszter: erőszakos hatalomátvételi kísérlet zajlik Szerbiában

Belügyminiszter: erőszakos hatalomátvételi kísérlet zajlik Szerbiában

Sogar Steine warfen die Gegner des Präsidenten auf Beamte in Belgrad

Követ dobálnak a belgrádi elnöki palota felé Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Erőszakos hatalomátvételi kísérletnek nevezte Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter csütörtökön az utóbbi két éjszakán át tartó tiltakozásokat Szerbiában, mint mondta, egyesek az emberek akarata ellenére, választások nélkül és a demokratikus eljárást megkerülve akarják átvenni a hatalmat.

A szerda esti tiltakozások során a mentőszolgálat jelentése szerint 19 rendőr és 17 tüntető sérült meg Belgrádban.
A tiltakozók a kordonokkal védett parlament épületéhez vonultak, ahol palackokkal, kövekkel és égő szurkolói fáklyákkal dobálták meg a rendőröket, valamint kukákat borogattak és gyújtottak fel. A rendőrség könnygázgránátokkal igyekezett oszlatni a tömeget.

Ellenzéki politikusok kedden és szerdán is igyekeztek a tömeg élére állni, ám a tiltakozók elzavarták őket.

Az ellenzéki politikusok a közösségi médiában is utcára szólították az embereket, hogy kifejezzék elégedetlenségüket Aleksandar Vuciccsal, valamint a szerb kormánnyal szemben. Szerintük manipulálták a hivatalos járványügyi adatokat annak érdekében, hogy megtarthassák a június 21-i parlamenti választásokat – amelyeken elsöprő győzelmet aratott Aleksandar Vucic pártja -, és az államfő még inkább kiterjeszthesse hatalmát. Az ellenzék szerint emellett az is hozzájárult a koronavírus-fertőzöttek számának drámai növekedéséhez, hogy a március közepén bevezetett szükségállapotot és a drákói intézkedéseket követően május elején egyik napról a másikra feloldottak minden korlátozást, engedélyezték a tömeges rendezvényeket, és a választások alkalmával sem voltak szigorúak az elővigyázatossági intézkedések.

Hírdetés

Mittwochabend, eine Demonstration artet aus: Männer haben Absperrgitter aus den Angeln gehoben und stürmen aufs Parlament in Belgrad zu

Szerda este a parlament előtt Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP

A tiltakozók több sajtóorgánumnak is nyilatkoztak, mint mondták, nem kizárólag a tervezett megszorító intézkedések ellen tüntetnek, hanem Aleksandar Vucic „diktatórikus eszközei és önkényuralmi törekvései ellen” is.

A bejelentések szerint csütörtökön Szerbia több városában ismét utcára vonulnak az elégedetlen emberek.

Aleksandar Vucic zeigt Fotos von verletzten Polizeibeamten

Aleksandar Vucic megsérült rendőrök fotóit mutatja Foto: MARKO DJURICA / Reuters


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »