Bélrákot okoz – szinte mindenki eszi

Növelik a bélrák kockázatát a feldolgozott hústermékek, ilyen például a kolbász, a szalámi vagy a virsli. Az Egészségügyi Világszervezet több száz tanulmány alapján jutott erre a következtetésre. Valószínűleg a vörös húsok is veszélyesek lehetnek, de mértékkel fogyasztva nem okoznak betegséget.

A WHO kutatói szerint szerint aki naponta 50 grammnál több feldolgozott húsfélét, például virslit, kolbászt, sonkát, szalámit vagy szalonnát eszik, annál 18 százalékkal nagyobb esélye van a végbélrák kialakulására. A WHO ugyanabba a kategóriába sorolta a feldolgozott húsféléket, mint a dohányzást, de hangsúlyozták, hogy a cigarettázás továbbra is sokkal kockázatosabb. „A feldolgozott húsféléket a rákkeltő kategóriába soroltuk más jól ismert anyagokkal együtt, mint a dohányzás, az azbeszt vagy a légszennyezés. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy ezek a kategóriák a rákkeltő hatásra utaló tudományos bizonyítékokat jelzik, nem a kockázat szintjét. Vagyis igaz ugyanabba a kategóriába tartoznak, a dohányzás sokkal kockázatosabb, mint a húsevés, a feldolgozott húsokhoz képest például tízszer kockázatosabb” – mondta Dana Loomis rákkutató.

Hírdetés

A nemzetközi szervezet szerint valószínűleg naponta 100 gramm vörös hús, vagyis például a disznó- és a marhahús fogyasztása is növeli a rák kockázatát. Kis mennyiségben ugyanakkor ezek a húsfélék fontos vitaminforrások lehetnek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »