Belga külügyminiszer: tizenhárom ország védelmébe vette az LMBT-jogokat Európában

Belga külügyminiszer: tizenhárom ország védelmébe vette az LMBT-jogokat Európában

Tizenhárom európai uniós tagország aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a magyar parlament olyan törvénymódosításokat fogadott el, amelyek hátrányosan megkülönböztetik a szexuális kisebbségekhez tartozókat, és a gyermekek védelme ürügyén sértik a véleménynyilvánítás szabadságához való jogot – közölte a belga külügyminisztérium internetes oldalán Sophie Wilmes tárcavezető kedden.

Tájékoztatása szerint Belgium mellett Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Írország, Litvánia, Luxemburg, Hollandia, Spanyolország, Svédország és Lettország csatlakozott a nyilatkozathoz.

Wilmes, aki az általános uniós ügyekért felelős miniszerek Luxembourgban zajló ülésén vesz részt, kijelentette: mivel az új magyar jogszabályok aláássák Európa alapvető értékeit, a Benelux-országok “mint a szexuális kisebbségek jogainak hagyományos védelmezői” felvetették a kérdést a tanácsülésen. Az Európai Unió értékei nem választhatók szabadon – tette hozzá.

“Kollektív felelősségünk az összes uniós állampolgár jogainak védelme, ezért kötelességünk felszólalni és reagálni, ha ezeket a jogokat és értékeket aláássák. Kötelességünk azt is elmondani partnereinknek, amikor mélyen meg vagyunk győződve arról, hogy rossz útra tértek” – fogalmazott.

A német államtitkár szerint a magyar pedofiltörvény “nyilvánvalóan szembe megy” az európai értékekkel

Hírdetés

A Belgium kezdeményezésére megfogalmazott nyilatkozat szerint a magyar törvény módosításai tiltják a születéskori nemtől eltérő nemi identitás, a homoszexualitás, illetve a nemváltoztatás ábrázolását és népszerűsítését a 18 év alattiak esetében. Sértik a véleménynyilvánítás szabadságát, és korlátozzák a véleményalkotás, valamint az információk befogadásának és továbbításának szabadságát. A szexuális kisebbségekhez tartozók megbélyegzése a méltósághoz való alapvető jog egyértelmű megsértését jelenti. Mivel ez a szexuális irányultságon, a nemi identitáson és az önkifejezésen alapuló megkülönböztetés kirívó formája, el kell ítélni – húzták alá.

“A befogadás, az emberi méltóság és az egyenlőség az Európai Unió alapvető értékeit jelentik, nem engedhetünk meg kompromisszumot ezen elvek elfogadásában” – fogalmaztak.

Wilmes tájékoztatása szerint az aláírók arra szólították fel az Európai Bizottságot, hogy minden rendelkezésére álló eszközt használjon fel az uniós jog teljes tiszteletben tartásának biztosítására, szükség esetén utalja az ügyet az Európai Unió Bírósága elé.

“Kiállunk minden uniós állampolgár jogainak védelme mellett” – tette hozzá.

MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »