Beleremegtek az ablakok, de senki nem tud semmit – hatalmas robbanás volt Heves megyében

Beleremegtek az ablakok, de senki nem tud semmit – hatalmas robbanás volt Heves megyében

Kedd délelőtt földrengéshez hasonló hangrobbanás volt Dél-Hevesben. ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium mérései igazolták azt, amit az emberek tapasztaltak.

A vélhetően hangrobbanást Heves, Boconád, Átány, Tarnaörs településeken hallották, de egyes kommentelők szerint még budapesti panelek felső emeletén is észlelték.

Mindenesetre ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium azt írja: megvizsgálták az esemény szeizmométerek által regisztrált hullámformáját, és arra a következtetésre jutottak, hogy a jelenség nem földrengéshez kapcsolódik, hanem valamilyen helyi hatás következménye.

Emellett megfigyelték, hogy a Piszkés-tetőn üzemelő infrahang állomásunkon is megjelent ebben az időpontban a jelenség, igy vélhetően egy nagy hanghatásnak köszönhetőek a bejelentett észlelések.

Hírdetés

Az egrihirek.hu megkérdezte a Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot. Nagy Csaba szóvivő elmondta, a katasztrófavédelemhez nem érkezett bejelentés az esettel kapcsolatban.

Viszont az Obszervatórium Facebook-posztja alatt sorakoznak az „észlelések”. Valaki azt írta: „Nem tudom mire gondoltak, hogy “hang hatás” ami majd 30.km-en belül Jászberénytől Kápolnáig mindenki hallott…és nem tudják?? Az emberek kiszaladtak az udvarra…. mi is…. félelmetes volt.”

Volt, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy tegnap egy katonai gép járt a térségben.

Egyelőre hivatalos magyarázat nincs, a lapok többsége vadászgépek gerjesztette hangrobbanásra tippel.

Nyitókép: ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »