Belépett Idlíbbe az első török konvoj – baráti dzsihadisták kísérik

Belépett Idlíbbe az első török konvoj – baráti dzsihadisták kísérik

Behatolt az északnyugat-szíriai tartományba csütörtök este az ott hadműveletet kezdő török hadsereg első konvoja – közölték lázadók, egy civil szervezet és szemtanúk.

A török hadsereg első katonái már vasárnap átlépték a határt. Ezúttal 30 katonai jármű lépett be az országba, és a Sejk Barakat hegycsúcshoz tartanak, ahonnan be lehet látni a lázadók kezén lévő, valamint a kurd YPG milícia által elfoglalt területeket – közölte a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) nevű lázadószervezet egyik parancsnoka. A konvojt a Haját Tahrír es-Sám dzsihadista szövetség fegyveresei kísérik – tette hozzá.

Hírdetés

Idlíb tartomány az Ankara támogatta SZSZH "mérsékelt lázadói" mellett részben a Haját Tahrír es-Sám (HTS) dzsihadista szövetség fennhatósága alatt áll, amely az SZSZH-tól eltérően nem hajlandó fegyverszünetet kötni Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányával. A HTS legjelentősebb tagja az al-Kaidával szövetséges, korábban an-Nuszra Frontként ismert Dzsabhat Fatah es-Sám.

Az idlíbi hadműveletet szombaton jelentette be Recep Tayyip Erdogan török elnök. A hadművelet része a Törökország, Irán és Oroszország közötti úgynevezett feszültségcsökkentési megállapodásnak. Ankara és Moszkva egyébként egymással szembenálló feleket támogat, előbbi a kormány ellen harcoló "mérsékelt ellenzéki erőket", utóbbi pedig Bassár el Aszad szíriai elnök hadseregét.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »